Граждански иск от 300 хил. лева срещу бургаската болница МБАЛ

...
Граждански иск от 300 хил. лева срещу бургаската болница МБАЛ
Коментари Харесай

Голяма трагедия! Българско семейство от Швейцария дойде на почивка у нас, но загуби 2-годишната си рожба

Граждански иск от 300 хиляди лв. против бургаската болница МБАЛ „ Д-р Маджуров” са завели в Окръжния съд Катя и Живко Жекови, които изгубиха детето си Максим при неизяснени съгласно тях условия в частното здравно заведение. Трагичният случай е от 2012 година, написа " Флагман ".

Процесът ще започва на следващия ден в 13:30 часа и е разпределен на арбитър Радостина Калиманова от Гражданската гилдия на Окръжния съд.

Една от аргументите да не се чуе нито дума за случая до този миг, е това, че фамилията живее в Швейцария и не е търсило съдействието на медиите.

През август 2012 година Катя и Живко идват на отмора в родината с 2-годишното си момченце Максим. Няколко месеца по-рано те са разбрали, че детето страда от рядкото заболяване Муковисцидоза - генетична разновидност, засягаща дихателните пътища, потните канали и чревния тракт. Диагнозата бе извънредно страшна преди няколко десетилетия, само че медицината към този момент е напреднала и с вярно лекуване дава опция на болните да живеят пълноценно до 45-50-годишна възраст.

Преди да пристигна в България Максим е боледувал един път от пневмония, само че това мъчно може да повреди организма дотолкоз, че да докара до летален излаз, излиза наяве от медицинския му картон.

На 8-и август 2012 година, до момента в който фамилията счита, че ще прекара лятната си ваканция-мечта, положението на момчето се утежнява и родителите търсят помощ. С кола за спешна помощ са докарани в МБАЛ „ Д-р Маджуров” – новооткрито здравно заведение със поръчка да се трансформира в „ най-модерната болница в Бургас”.

Катя и Живко от дълги години живеят в чужбина и имат доверие на българското опазване на здравето. Виждат модерната постройка и скъпото съоръжение на МБАЛ „ Д-р Маджуров” и я съпоставят с клиниките в Швейцария и Германия. Доверяват на лекарите най-ценното си – детето им.

Симптомите са типични за диагнозата му – стартира да се поти, подвига висока температура и е ясно, че му би трябвало незабавно лекуване. Проблемите обаче стартират още първоначално. Вместо в Интензивното поделение Максим е настанен в Детското поделение.

Направени са му кръвни проучвания и докторите са споделили на родителите, че резултатите не са обезпокоителни. Лечението, съгласно докторите, даже не изисквало приемане на антибиотици, само че положението на детето последователно се утежнява.

На 11 август 2012 година Максим стартира да се тресе, припада и целият е облян в пот. Няколко часа по-късно детето издъхва, а по-късно стартира тежка и безплодна преписка за изясняване на събитията сред околните и здравното заведение.

Лекарите упрекват родителите, че не са показали цялата здравна документи, а са ги срещнали с диагнозата устно, само че съгласно Катя и Живко това не е по този начин. Те в детайли обяснили какви са проблемите на момчето, а в случай че лекарите са желали здравна документи, можели да създадат инспекция онлайн.Докторите не са го създали, отказали са да се съветват и с лекуващите на детето в Швейцария.

От болничното заведение настояват, че детето надали не било обречено да си иде, тъй като било с присъщ проблем и изходът за него щял да бъде летален - освен това напълно скоро. Експерти обаче прецизират, че междинната дълготрайност на живота с муковисцидоза все още е 50 години, а с нововъведенията в медицината скоро този предел ще се вдигне доста.

Делото ще бъде извънредно мъчно като развиване. Утре се чака да бъде разпитан лекуващия доктор на момчето от Швейцария.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР