Граждански активисти от неформалните колективи Библиотека ЛГБТИ+ и Феминистка библиотека

...
Граждански активисти от неформалните колективи Библиотека ЛГБТИ+ и Феминистка библиотека
Коментари Харесай

Жива верига в подкрепа на културата, организират инициаторите на София Прайд

Граждански деятели от неофициалните колективи Библиотека ЛГБТИ+ и Феминистка библиотека провеждат акция в отговор на зачестилите хомофобски офанзиви против ЛГБТИ+ общността в България. Мирна солидарна акция ще пази културата и спокойното осъществяване на прожекциите от фестивала на филм фест. “ Атакувана е не просто гей общността, а културата - това е неприемливо в една европейска страна през 2021 година Призоваваме цялата общност да пристигна и да се опълчи на похищението над културата и изкуството ”, безапелационни са уредниците.
Акцията е под надпис “Пазим културата ” и е в отговор на апелите, от страна на недоброжелатели да саботират прожекцията, цензурирайки по този метод една творба, основана точно с цел да се бори с предразсъдъците . В последния месец българското общество стана очевидец на голям брой закани и хулигански прояви, проведени за възпрепятстването на културни събития с ЛГБТИ+ темперамент.
 София Прайд се завръща на 12 юни София Прайд се завръща на 12 юни
В събота, 12 юни 2021 година, по улиците на София още веднъж ще премине София Прайд– обичайното шествие в поддръжка на ЛГБТИ общността...
От организацията дават последователност на събитията и деянията на експанзия по време на културни събития в страната.
На 25-ти май - вандализирана е витрината в столично заведение , в което се показва книгата “Мравин и планетета гора ”. Причината: част от героите в творбата са в еднополови връзки.
На 27-ми май - Младежката ЛГБТ организация " Действие " гостува на БНР Пловдив, с цел да показа две книги, а точно двата тома на " Смелостта да бъдеш ", разказващи за проблемите на ЛГБТИ хората у нас. Участниците в представянето са блокирани в радиото от група нападателни мъже. На събитието участват деца и родители, които се постанова да бъдат ескортирани от жандармерия.
На 30-ти май - на премиерата на късометражният български филм “Черупки ”, провокатори с маски на Български народен съюз (БНС) и един от уредниците на " Луков марш ”, придружавани от Христо Иванов, нахлуват на прожекцията за бойкот на събитието .
 София Прайд тази година - единствено онлайн " София Прайд " тази година - единствено онлайн
Отменят " София Прайд ". Ето с какво писмо се обърнаха уредниците към хората, очаквали парада: " Скъпи другари на София Прайд, Не...
На 1-ви юни - вандализирана е входната врата на ЛГБТИ центъра Rainbow hub в София, с хомофобски стикери. По същото време в подлеза на метростанция “Сердика ” в столицата, представители на БНС раздават брошури с хомофобско и трансфобско наличие, съдържайки думи като “пропаганда ” и “педофилия ”, призовавайки инцидентни минувачи да " спрат педофилската гей агитация ”.
Предстои премиера на редица късометражни филми, които са част от програмата на София прайд филм фест. Сред тях е македонският филм “Змия ”, който провокира бурни реакции у извънредно десните групи. Филмът беше разгласен за агитация на педофилията , защото в сюжета има другарство сред малко момче и възрастен мъж. В реалност, филмът се отнася до предразсъдъците против един отритнат от обществото човек и едно дете, което съумява да огледа оттатък тях. Крайно нападателна и пресилена е реакцията по отношение на филм за другарство сред двама души на друга възраст. Доста по-остра реакция би следвало да получат филми като ‘’Лолита’’ по едноименния разказ на Набоков, в който малко момиче е обект на полово предпочитание от възрастен мъж.
" Социалните мрежи са изпълнени с апели за митинг против събитието и саботиране на прожекцията на ‘’Змия’’.  Това е и мотивът двете неофициални групи, Библиотека ЛГБТИ и Феминистка библиотека, да провеждат проявата “Пазим културата ” половин час преди прожекцията. Планираме мирна акция, представляваща ‘’жива верига’’ - хора, държащи се за ръце, в поддръжка на културата и нейното свободно разпространяване. Надеждата ни е събитията от София филм прайд фест да протекат обикновено, да бъдат отразени от медиите по истинен и съответен метод, и всички участници и фенове да се усещат в сигурност ", показват от организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР