Гражданската организация Спаси София подаде сигнал до Главна инспекция по

...
Гражданската организация Спаси София подаде сигнал до Главна инспекция по
Коментари Харесай

Спаси София настоява за оставки на шефовете на Столичния автотранспорт

Гражданската организация " Спаси София " подаде сигнал до Главна ревизия по труда и омбудсмана поради постоянната процедура водачи и ватмани от столичния градски превоз да поставят ексклузивен труд , в нарушаване на Кодекса на труда.

Причина за сигнала е, че съгласно организацията всеобщо водачи изкарват даже и по 14 поредни дни без отмора.

От Спаси София напомнят също, че преди дни стана поредна тежка злополука с рейс , като водачът е имал единствено 3 почивни дни от началото на годината.

Борис Бонев от " Спаси София " акцентира, че съгласно Кодекса на труда се плануват най-много 150 часа ексклузивен труд на година . Въпреки това по думите му има честа процедура да се работи сред 350 и 500 часа изключително .

Той е безапелационен, че това основава съществени опасности за сигурността на градския превоз.

Затова от " Спаси София " упорстват за незабавна оставка на шефовете на Столичен автотранспорт - Слав Монов и Столичен електротранспорт - Евгений Ганчев .

Те чакат Инспекцията по труда да извърши неотложно инспекция, да накаже отговорните и да наложи съблюдаване на законодателството.

Бонев добави, че проблемите с градския превоз на София са доста, само че този, за който прекомерно малко се приказва са изискванията за труд в депата и гаражите. По думите му хората там са принудени да работят в мизерни условия.

Активистите означават, че след обява на страницата им по тематиката, общински съветници от опозицията са излезли с позиция, само че от организацията слагат въпроса за какво до момента не са създали нищо , поради множеството си представители във всички комисии в общинския съвет.

Георги Борисов от организацията съобщи, че " тази угриженост или интензивност както на опозицията, по този начин и на ръководещите, издава или популизъм, или съучастничество ".

Той показва, че общинският съвет е този, който назначава управлението и в двете сдружения.

От организацията акцентират, че не е инцидентна неналичието на интензивност от страна на транспортните синдикати по тематиката, поради това, че техният ръководител - Екатерина Йорданова е общински консултант от ръководещата партия и ръководител на комисията по превоз.

Те са безапелационни, че това е типичен спор на ползи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР