Гражданската организация Спаси София остро разкритикува провежданата в момента обществена

...
Гражданската организация Спаси София остро разкритикува провежданата в момента обществена
Коментари Харесай

Спаси София с поредно обвинение срещу Столична община

Гражданската организация Спаси София остро разкритикува провежданата сега социална поръчка за закупуване на минибусчета. Според деятелите има „ следващо неефективно харчене на публичните пари и без разбор се купуват маршрутки за милиони левове. Далавера или незаконна безнаказаност? Само по този начин можем да определим инатливото желанието на Столичната община да заплати големи пари за дребни минибусчета, които сякаш би трябвало да ни довозват до метрото. Неслучайно, участниците са познатите ни турски и китайски компании. За 30 минибусчета, Столичната община ще заплати 15 млн. лева (530 000 лева./бр.). 5,8 метровите минибусчета са с потенциал от единствено 20 пасажери. За съвсем същата цена можехме да закупим немски съчленени рейсове на газ, от потвърден производител, с потенциал 150 места. “ – проучват обстоятелствата от Спаси София.
Общинският консултант Борис Бонев добави причините: „ Този търг е абсурден и индикативен за нежеланието да се реализира успеваемост на обществените средства. Цената е неуместно висока, а против нея ще получим артикул, който не дава отговор на потребностите на София. Минибусчета с 20 места са извънредно незадоволителни дори за обслужване на квартали като Витоша или Манастирски Ливади, да не приказваме за Люлин, Младост или Овча купел, където също би трябвало да има довозващ до метрото превоз. За кварталите без огромни улици, по-подходящи са 8-9 метрови минибуси, които са задоволително маневрени, само че имат потенциал от към 50 места. “ – споделя Борис Бонев. 
„ Необосновано и неуместно е да се закупуват скъпи маршрутки, когато по съществени линии като 111 и 604 не престават да се движат препълнени единични рейсове, поради липса на съчленени. Градът ни има потребност от повече и по-висококапацитетни транспортни средства, с цел да подсилим натоварените линии и въведем нови. При състояние, че в София има дефицит на водачите в градския превоз, да ги караме да карат маршрутки вместо огромни рейсове е неточност. Така освен финансовият, само че и лимитираният човешки запас ще хвърляме напразно. “, съобщи Борис Бонев. 
От Спаси София допълват, че в презастроени квартали като Манастирски ливади и Витоша са нужни мидибуси, само че е непотребен разкош те да бъдат електрически. Техният брой би трябвало да се дефинира след деликатен разбор на маршрутите и подобаващите за тях рейсове. Логично е да се тръгне от разбор, а не противоположното - да закупим скъпи дребни минибусчета и да им намираме място в града. Затова те желаят преустановяване на търга.
От организацията дефинираха като подправена екологичност упорството новите маршрутки за милиони да са електрически и доста по-скъпи, в случай че делът на градския превоз в замърсяването е пренебрежим. „ Единственият метод да се даде съответна опция на автомобилното придвижване е с комфортни и постоянни рейсове. Екологичният резултат ще бъде доста по-голям в случай че рейсът е газов и с съдържимост 150 индивида, в сравнение с с 20, само че електрически. “, допълниха от Спаси София.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР