Гражданската инициатива Заедно за Младост обвинява кмета на района Десислава

...
Гражданската инициатива Заедно за Младост обвинява кмета на района Десислава
Коментари Харесай

Заедно за Младост срещу кмета Десислава Иванчева

Гражданската самодейност " Заедно за Младост " упреква кмета на региона Десислава Иванчева, че е позволила градеж зад блок 70 в квартала. 

Те разпространиха текст, в който се споделя: 

Имало едно време една очарователна, зелена поляна зад блок 70-ти в ж.к. Младост. Хората, живеещи наоколо, я обичали и постоянно се разхождали по нея и зиме, и лете. Няколко огромни блока я пазели в обятията си, а гъстите дървета, растящи по краищата ѝ, допълвали нейната хубост. Тя била необичаен и заплашен от изгубване тип. Затова се нуждаела от хора, които да я защитят, когато ориста ѝ била в опасност…

През ноември 2016 година се прави първи опит за слагане на строителните огради. Хора от прилежащите блокове непринудено се събират и възпират ограждането. Месеци по-късно, вложителят прави нов опит да стартира строителната активност, само че още веднъж жители блокират градежа и даже застават с телата си пред багерите. Гражданската опозиция е сериозна. Медиите отразиха и фрагменти, в които една жена безусловно бе влачена в снега от строителната защита, защото е възпирала слагането на металните огради. Следват всекидневни митинги всяка заран и вечер. Протестите постоянно посещава и кметът на регион Младост, Десислава Иванчева, дружно с общинския консултант Войслав Тодоров и представители на администрацията, изразявайки твърда позиция, че ще направи всичко допустимо да се избави тази зелена повърхност, тъй като с изключение на, че тя е една от дребното останали незастроени, има и подозрения, че е нелегално реституирана.

Всичко това става мотив за правене на искова молба до съда, с цел да се направи обзор на всички процедури по придобиването на земята. Молбата е направена взаимно с жители, адвокати от районната администрация, външни консултанти, специалисти. В един от последните работни дни на 2016 година молбата е приключена, импортирана в съда и заведена с вх. № 8027076 от 22.12.2016 година

Въпреки това на 27.01.2017 година теренът е ограден и строителните дейности стартират. Изкопът е изработен. Бетоновозът идва, само че дружно с него и представители на община Младост със заповед за прекъсване на строителните действия. Всички чиновници на обекта са заставени да го изоставен неотложно и достъпът им до строителната площадка е неразрешен. Гражданите предостатъчно отдъхват и още веднъж е жива вярата, че красивата поляна, представляваща озеленяването на близките блокове, може да бъде избавена. Вече са сигурни, че митингите им не са били безсмислени. Смятат, че този път в действителност са избрали почтено свое посланичество в лицето на Десислава Иванчева, която ще оправдае гласуваното доверие и ще се бори за това, за което всички поданици на квартала бленуват – въздух, зеленина и успокоение.

Инвеститорът изрично твърди, че дейностите му са законни и че няма никаква причина да се откаже от реализирането на своите капиталови планове. На 10.02.2017 година подава тъжба до Административен съд София – град против заповедта за прекъсване. Съдът обаче със свое определение № 1081 от 17.02.2017 година оставя без разглеждане настояването на вложителя и заповедта на кмета Иванчева остава в действие. Инвеститорът апелира това определение пред висшия административен съд (ВАС).

Но още преди да има изговаряне на Върховен административен съд, на 20.03.2017 година, кметът на регион Младост, Десислава Иванчева, подписва СПОРАЗУМЕНИЕ с вложителя и сама анулира своята заповед, с която е спряно строителството.
Заповедта, разрешаваща строителните действия и самото съглашение са дълбока загадка, прецизно укривана от районната администрация. Явно, че тези документи доста се разминават с заявените от екипа на Иванчева и самата нея правила пред разнообразни медии, само че най-много пред жителите на Младост.

В началото на април, съвсем две седмици след подписването на съглашението и заповедта, строителството е възобновено, а заповедта доближава до обществените мрежи, само че не с помощта на районната администрация, а на хора, които след това са жигосани като разколници. И до ден сегашен. А те просто не са съгласни с по този начин водената политика на секрети съглашения и оправдания, които изключително след публикуването на заповедта бяха в обилие. Самото съглашение по този начин и не е публично оповестено. На всички апели то да бъде оповестено, заинтригуваните поддръжници дават отговор с персонални нападки към всеки, дръзнал да повдигне тематиката.

Разбира се и още нещо – вследствие на съглашението, Иванчева е отдръпнала от съда и исковата молба, която има за цел да се откри дали има нарушавания на процедурите по придобиването на тези парцели.

Социалните мрежи са залети от отвращение и въпроси – „ Защо изтеглихте желае от съда? “. Нали това е шансът да се потвърди, че теренът е нелегално добит, защото съставлява озеленяването на прилежащите блокове, съгласно регулационните проекти? „ Защо не защитихте публичния интерес? “, „ Защо иззехте функционалностите на съда? “. 
Отговорът на администрацията: „ Щяхме да загубим делото, тъй като нямахме задоволително доказателства. “, „ Ако го бяхме изгубили, нямаше да можем още веднъж да заведем такова дело “, „ При съществуване на нови доказателства, постоянно можем да го обновим. “. 

Последният мотив е мощно рекламиран, както от пиарът на районната администрация, към този момент заместник-кмет, по този начин и от самият кмет на регион Младост. Но съглашението по този начин и не трябва оповестено. А въпросът, за какво е изтеглена исковата молба, не получава необорим отговор.

Преди дни на електронната ни поща се получава СПОРАЗУМЕНИЕТО и вместо отговор на въпросите ни, сме шокирани от следният текст: 

Чл. 4. В период до 3 /три/ работни дни от сключване на актуалното Споразумение Кметът на регион Младост при Столична Община се задължава да отдръпна подадената пред Софийски Районен Съд искова молба с вх.№8027076/22.12.2016 година по разказа на СРС, както и да отдръпна жалбата си против Заповед №ДК-10-ЮЗР-07/12.01.2017 година на Началник на РДНСК Югозападен регион, по която тъжба е формирано административно дело №1404/1г. по разказа на 36 с-в на АССГ и да изиска преустановяване на същото дело, както и да отдръпна всички други молби, тъжби и сигнали, подадени от регион Младост при Следствен отдел към окръжна прокуратура до ДНСК, Министерство на вътрешните работи, Прокуратура на Република България или подобаващ съд във връзка със собствеността на гореописания урегулиран аграрен парцел, издаденото позволение за градеж и строителството в парцела.

Чл.5. Кметът на регион Младост при Столична Община декларира, че след осъществени съответни инспекции, няма каквито и да било искания и възражения по отношение на правото на благосъстоятелност върху урегулирания аграрен парцел, разказан в детайли в писмен знак „ А “ от общите положения на актуалното съглашение и осъществената за същия реставрация, по отношение на издаденото от Главния проектант на Столична община, Разрешение за градеж №134/25.07.2016 година, както и по отношение на строителството /вкл. Строителните книжа/ на плануванаъа за изграждане в гореописания парцел Жилищна постройка.

Срещу това, вложителя е поел ангажимент да няма искания от финансово или друго естество към регион Младост при Следствен отдел към окръжна прокуратура и в частност към лицето Десислава Иванчева за вероятно претърпени от сдружението вреди и пропуснати изгоди, породени от прекъсването на градежа. 

След всичко това, за следващ път се удостоверява задкулисието в районната администрация – едно се показва пред жителите, друго се поема като задължения пред вложителите. Как ще се издигнат нови инспекции за реституцията, в случай, че е подписано съглашение, съгласно което Иванчева е поела ангажимент да не предявява повече искания към реституцията на този парцел? Защо за този ангажимент не бяха осведомени жителите? До по кое време Иванчева и нейният екип ще се крият зад същото това поданство, което съобщи и излъга? 

2-ри май 2017 година, Десислава Иванчева:

„ Имаме към момента подозрения които не сме се отказали, рано или късно можем постоянно да подновим това дело… “
12-ти април 2017 година, Владимир Клисуров:
„ Специално бе оставена уговорка, че при последващи подозрения за нарушавания регионът ще се възползва от делегираните му пълномощия за инспекции и наказания.„
20-ти март 2017 година.

Споразумението:

Чл.5. Кметът на регион Младост при Столична Община декларира, че след осъществени съответни инспекции, няма каквито и да било искания и възражения по отношение на правото на благосъстоятелност върху урегулирания аграрен парцел, разказан в детайли в писмен знак „ А “ от общите положения на актуалното съглашение и осъществената за същия реставрация, по отношение на издаденото от Главния проектант на Столична община, Разрешение за градеж №134/25.07.2016 година, както и по отношение на строителството /вкл. Строителните книжа/ на плануванаъа за изграждане в гореописания парцел Жилищна постройка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР