Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт внесе до премиера

...
Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт внесе до премиера
Коментари Харесай

БДЖ купува нови влакове на тъмно, твърдят граждани

Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз внесе до премиера Бойко Борисов искане за осъществяване на публично разискване на процедурата за закупуване на нов преносим състав за БДЖ.
„ В редица пубикации от последните седмици представители на управлението на БДЖ настояват, че се приготвя социална поръчка за закупуване на влакове, а решението за типа преносим състав към този момент било взето. Като данъкоплатци и клиенти на железопътна услуга, показваме безапелационното си противоречие с процеса на взимане на решенията по отношение на възможното закупуване на нов преносим състав на БДЖ, в който въобще не е взето поради мнението на жителите, а и на разнообразни предприятия от железопътния отрасъл ", се споделя в писмото.
Неправителствената организация показва и противоречие с предпоставянето на решението за закупуване на мотрисни влакове, макар искрено отрицателния опит със закупените мотриси „ Сименс Дезиро”.
" Начинът, по който е било взето решението през 2004 година, мощно припомня сегашната обстановка. Гласът на жителите още веднъж се обрисува да не бъде чут. Ние се притесняваме, че следствията за БДЖ, а и пасажерите ще бъдат не по-малко отрицателни от тези преди 10 години”, декларират от гражданската самодейност.
Публикуваме главните претенции на организацията, изказани в писмото:
1. Да бъдат обществено показани резултатите от досегашните изследвания на серия събития в няколко съществени гари в страната (София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Шумен, Русе, Плевен, Горна Оряховица, Мездра, Благоевград, Карлово/Казанлък.) с нужното необятно оповестяване, гарантиращо присъединяване на обществеността.
2. Да се обясни механизмът на финансиране на плана, в това число планува ли се потреблението на европейско финансиране.
3. Да се показа цялостната скица за закупуване, гаранционни периоди, поддръжка, ремонтен потенциал, амортизационни отчисления и така нататък за интервала на употреба на влаковете, както и по кои дестинации биха се движили новите влакове.
4. Да се изясни дали са били обсъждани разнообразни други концепции за преносим състав (включително „ пуш-пул” сформира и в какъв размер е било проучването) и каква ще бъде концепцията за нощните влакове на БДЖ.
5. Да се обясни дали е изследван опитът на разнообразни европейски страни по тематиката, в това число на немските държавни железници Deutsche Bahn, които неотдавна закупиха точно двуетажни „ пуш-пул” сформира за своите „ intercity” влакове.
6. Граждани и специалисти да могат да изразят своите мнения откакто се срещнат с проекта/концепцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР