Гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци"

...
Гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци"
Коментари Харесай

Граждани стартираха кампания за по-ниски данъци

Гражданската самодейност "Да спрем машината за неравноправие! За обективни налози " започва своята акция за въвеждане на необлагаем най-малко за приходите на физическите лица най-малко до настоящия размер на минималната работна заплата – 460 лв. месечно и въвеждане на понижени ставки на Данък добавена стойност от 9% (каквито са за туризма) за вода, съществени и детски храни, базови лекарства, учебници и книги.

Кампанията ще протече като национална подписка. Подписите ще бъдат импортирани в Народното събрание паралелно с внасянето на бюджета за 2018 година. Всеки, който поддържа предложенията може да се подпише в електронната петиция на уеб страницата на самодейността - www.spravedliva.bg.

Моментът е специфичен, защото тази година ще станат 10 години, откогато в България беше осъществена сериозна данъчна промяна, включваща премахването на необлагаемият най-малко за приходите на физическите лица и замяната на прогресивното с плоско облагане, напомни Ваня Григорова от "Солидарна България ".

"За 10 години трябваше да настъпи благополучие в българското общество, хората да не се чудят по какъв начин да оцелеят. За страдание, резултатите са таман противоположните - неравенствата нарастват, а България е преди всичко по дял на хората, които живеят в тежки материални ограничения. Тези индикатори са неоспорими и всеки може да ги види на уеб страницата на Евростат ", акцентира Григорова.



Според нея това се дължи значително на обстоятелството, че всеки от нас, даже да получава минимална работна заплата, заплаща 10% налог върху своите приходи. "Няма друга страна в Европейския съюз, в която да няма отстъпки за хората с най-ниски приходи ". Получава се също по този начин, че даже безработните и хората, които получават обществени помощи, заплащат налог под формата на Данък добавена стойност, когато купуват самун, мляко и всекидневно нужни за оцеляване артикули. "Според нас това са главните аргументи бедните в България да са толкоз доста, а разликата сред тях и най-богатите, да е толкоз голямa ", изясни Григорова.

Тя акцентира, че още преди 10 години е имало огромна опозиция против данъчната форма, въведена от Тройната коалиция. "Бих определила тази промяна като данъчен разгром. Но никой не се вслуша в синдикатите, гражданските среди или икономистите. И през днешния ден не престават да текат диспути по отношение на тези промени. Решихме да се съберем през днешния ден, с цел да се опитаме да покажем какво желаят хората и по какъв начин не трябва богатите да бъдат толерирани, на тях да им се дава опция да крият налози, а всеки лев от заплатата на човек, който получава минимално заплащане, да бъде облагано ", сподели Григорова.

Председателят на "Солидарна България " и стопански консултант на президента на КТ "Подкрепа " пресметна, че става дума за към 40 лв. на месец от всеки човек, който получава минимална работна заплата. "Това е един самун дневно ", акцентира тя. Причината самодейността да започва в този момент е фактът, че скоро започва бюджетната процедура и повдигането на тематиката дава опция на ръководещите да покажат угриженост и за най-уязвимите членове на обществото.

Журналистът и икономист Димитър Събев съобщи, че за жалост тематиката за налозите не е изключително известна. "Всички обръщат взор към по-зрелищни неща, само че налозите образуват голям % от брутния вътрешен артикул. Малко неща в една стопанска система са по-важни от налозите. Често се занимаваме с други неща, които наподобяват доста значими и основни, само че са частни случаи и имат дребна обща икономическа тежест ", сподели той.

"Европейската данъчна система съставлява равностранен триъгълник сред директни налози, косвени налози и обществено обезпечаване. В България косвените налози, или така наречен скрити налози, които бедните хора заплащат, когато си купуват самун и сирене в магазина, образуват към 50% от общите данъчни доходи. Средно за Европейския съюз този % е 28% ", изясни Събев.

Според него това разрешава на управлящата върхушка, без значение дали ще се назова "социалистическа ", "за европейско развиване " или "патриотична ", да споделя лъжливо, че налозите в България са ниски. "Истината е, че не са ниски, само че се носят от тези, които не би трябвало да бъдат товарени в допълнение. Истината, че налозите са ниски за най-богатите, за компаниите и корпорациите, които се ангажират в неправилни и постоянно противозаконни практики, само че не са ниски за елементарния човек ", уточни той.

"За един служащ е невероятно да укрие своята заплата. Невъзможно е да избяга от заплащане на налози. За една компания или един притежател, това е надали не спорт. Системата ощетява елементарния българин, води до трайни неравенства, които са нездравословни както в родолюбив, по този начин и в стопански проект и в последна сметка всички губим поради това, че данъчното магаре съставляват хората със скромни благоприятни условия ", заключи Събев.

Президентът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов, водачът на АБВ Константин Проданов и ръководителят на Движение 21 Татяна Дончева обявиха още първоначално, че самодейността никога не е опит за "политически сглобка ".

Относно съответните претенции Димитър Манолов изясни, че когато се заплаща Данък добавена стойност, никой не знае какъв брой е огромен портфейлът на потребителя и какво има в него. "Нямам нищо срещу милионерът да заплаща 5% върху типовия самун, както нямам нищо срещу бай Иван кофражистът да заплаща 50% Данък добавена стойност, когато отиде да си купи яхта ", даде образец той.

Политологът Ивайло Динев изясни мотивацията за промени в данъчната система с слагане в игрова обстановка. "Да си представим, че при започване на играта има едни 10% с 5000 жетона и други 90%, които имат по 100 жетона. Краят на играта е превдварително решен, тъй като има огромно неравноправие. В същото време в профил има едни хора, които се пробват да обяснят, че това е заслужено, че този метод на игра е обективен. Ако някой каже, че не е по този начин, се пробват да ни обяснят, че не са отговорни разпоредбите, а спорове сред участниците в играта - на етнически или различен принцип, или външна интервенция - от ляво или дясно. И никой не споделя, че проблемите пораждат от разпоредбите на играта ", разяснява Динев. Той добави, че самодейност има за цел да понижи неравенството и да промени разпоредбите.



Инициативата все още е подкрепена от: КТ "Подкрепа ", Българска антибедност мрежа, Сдружение "Солидарна България ", Колектив за публични интервенции, Автономен работен профсъюз, АБВ, Движение 21, Политическа партия "Българската левица ", "Зелена партия ", Дискусинен клуб за обществена локална политика, списание dВЕРСИЯ, изчерпателен портал Барикада и електронното издание "dokumentalni. com ".

Солидарност с настояванията заявяват и голям брой публични фигури, измежду които евродепутатите Костадинка Кунева и Георги Пирински, икономистите проф. Боян Дуранкев, проф. Ганчо Ганчев, проф. Росица Чобанова, доктор Филка Секулова, Мика Зайкова, юристите Михаил Миков и доцент Янаки Стоилов, Георг Тупарев – бизнесмен, Духомир Минев – социолог, Георги Павлов – управител и други

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР