Гражданска отговорност ще скочи 5-6 пъти. Това каза в студиото

...
Гражданска отговорност ще скочи 5-6 пъти. Това каза в студиото
Коментари Харесай

Гражданска отговорност ще достигне средно 1200 лева

„ Гражданска отговорност ще скочи 5-6 пъти. Това сподели в студиото на bTV застрахователният специалист Цветанка Крумова, която дълги години беше в управата на ЗАД „ Армеец “.

Необходимостта от промени в Кодекса за застраховането, с които се поставя таван на компенсациите за близки на умряли при злополука, е разумна последица от решението на Върховния административен съд (ВАС), с което се уголемява кръга от хората, имащи право на тези компенсации. Това сподели в студиото на bTV застрахователният специалист Цветанка Крумова, която дълги години беше в управата на ЗАД " Армеец ".

Според Крумова в случай че не се ограничи размера на компенсациите, цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " ще доближи приблизително 1200 лева.

Тя направи груби калкулации, съгласно които застрахователният бранш, в случай че би трябвало да следва решението на Върховен административен съд, би трябвало да заплати в допълнение към 900 млн. лева на потърпевши и изпитващи прочувствена контузия след загуба на непосредствен човек на пътя. Това е над два пъти повече, в сравнение с е сумата на всички компенсации изплатени през 2017 година, а точно 407 млн. лв.. За да могат да посрещнат възможните нови по-големи размери на компенсациите застрахователите или би трябвало да вдигнат междинната цената на " Гражданска отговорност " до към 1200 лева, или да банкрутират.

Припомняме, че сред първо и второ четене на Кодекса за застраховането депутатът от ГЕРБ и ръководител на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе за разглеждане план, който поставя таван от 20 000 на всички компенсации за близки и родственици, без значение от кой кръг са. Премиерът Бойко Борисов обаче подреди на депутатите от ГЕРБ да не го гласоподават преди да се организира публичен спор по тематиката..
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР