Гражданска отговорност ще поскъпва плавно, прогнозира Борислав Богоев Застраховката Гражданска

...
Гражданска отговорност ще поскъпва плавно, прогнозира Борислав Богоев Застраховката Гражданска
Коментари Харесай

Бивш зам шеф на КФН ГО може да се намали като се ограничи комисионата на брокерите

" Гражданска отговорност " ще нараства гладко, предвижда Борислав Богоев

Застраховката " Гражданска отговорност " ще нараства гладко, само че цената ѝ няма по какъв начин да се удвои през идната година, предвижда някогашният зам.-председател на Комисията за финансов контрол (КФН) Борислав Богоев в изявление за предаването " Преди всички " по БНР. Според него цената на наложителната застраховка може да се понижи посредством ограничение на комисионата на брокерите до 10 %. " Например комисионните на застрахователните брокери надвишават 20%. Те са почти 200 милиона лева ", сподели той и предложи депутатите да обсъдят този въпрос.

Няма по какъв начин " Гражданската отговорност " да коства 1000 лв., безапелационен е Борислав Богоев. " На 3,6 млн. по 1000 лева гражданска отговорност – това са над 3,5 милиарда лева Че то толкоз не е премийният доход на целия осигурителен пазар от всички останали застраховки ", уточни специалистът. Той добаве, че за 4 години цената на Гражданско отделение е спаднала с 30-40%. " Да попитаме тъй като застрахователите разрешиха това, с цел да продават повече полици. Гражданско отделение първо спадна, а след това се усили. Отдавна Гражданско отделение трябваше да се усили и сега щяхме да имаме по-нормални равнища на Гражданско отделение. " Богоев акцентира, че цената на застраховката няма да скочи даже двойно т равнищата, на които е в този момент, само че посочи, че към момента сме надалеч от равнищата на Гражданско отделение в европейките страни.

Богоев разяснява и решението за отпадане на тавана на компенсациите на близки на починалите при ПТП-та.
" В този случай всяко решение, което не е обвързвано с ограничаване на изплащаните предели по неимуществени вреди, е правилно ", сподели още Богоев. Той дефинира като " неверно " всяко решение, което " лимитира директните наследници ".

" Има страни в Европа, в които няма предели по компенсациите за неимуществени вреди. Така да вземем за пример е във Франция - там съдът може да присъди тъкмо толкоз, колкото реши за неимуществени вреди; няма горна граница ", разяснява Богоев и добави, че нашият Застрахователен кодекс е лимитирал до 2 милиона лв. за едно потърпевшо лице и 10 милиона лв. за повече от едно лице.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР