Гражданки на щата Алабама излязоха на протест, за да защитят

Гражданки на щата Алабама излязоха на протест, за да защитят ...

Жените от Алабама излязоха на протест за правото си на аборт.


Гражданки на щата Алабама излязоха на протест, за да защитят правото си на аборт, съобщава Daily Mail.

Вчера Алабама стана петият щат за 2019 г., одобрил закона за отнемане правото на аборт. Сената гласува с 25 срещу 6 гласа за прокарване на забраната.Още по тематаЩе забранят ли абортите в САЩ?15 май 2019 18:4510

Решението обаче стана обект на много спорове, свързани с човешките права. На протест пред сената на Алабама излязоха гражданки на щата, облечени като пуританки от 17-и век. Някои хора свързаха не само дрехите им, но и положението им с нашумялата напоследък "Историята на прислужницата", в която фертилните жени в Америка са поробени и насилствено оплождани.

Жените се страхуват, че това е едва началото на неправомерната намеса на политиците в човешките им права, което може да ескалира до крайното положение, в което се намират и героините от "Историята".

Хората останаха в потрес и от клаузата, според която без значение остават обстоятелствата около забременяването, дори да става въпрос за изнасилване или инцест.

"И какво да кажа на малката си дъщеря? Че ако един ден я изнасилят и забременят, тя трябва да износи детето според закона в Алабама!?", попита един баща.

Против абортите: Хиляди испанци излязоха на улицата

Освен незачитане на психологическите травми, до които може да доведе изнасилването, новият закон показа пренебрежително отношение и към генетичните аномалии, които могат да се проявят при дете, заченато вследствие на инцест.

Хилари Клинтън изрази твърдото си несъгласие с новите мерки. "Те обявиха война на жените и е време да се борим с всички сили", каза тя.

Освен Алабама, закона одобриха още Кентъки, Мисисипи, Охайо и Джорджия.
По публикацията работи: Габриела Джекова

Източник: dnes.bg