Гражданите вече могат да проверят точно какви техни данни са

...
Гражданите вече могат да проверят точно какви техни данни са
Коментари Харесай

Вече може да се провери точно какви данни са изтекли от НАП

Гражданите към този момент могат да ревизират тъкмо какви техни данни са изтекли при хакерската офанзива против Националната организация за приходите (НАП).

Почти два месеца, откакто стана ясно, че са източени бази данни на приходната администрация, в които има информация за 6 млн. души, от които 4 млн. са живи, организацията пусна и услугата за по-детайлна инспекция. До момента можеше единствено да се ревизира дали персоналните данни на съответен човек са част от теча на информация, само че не и какво тъкмо е изтекло.

Национална агенция за приходите пусна специфичен уебсайт за детайлната инспекция, в който също така има и къса информация какво да се прави и какво да не се прави след теча на информация. Там организацията счита да разгласява и по-нататъшната информация, обвързвана с хакерската офанзива.

Проверката изисква въвеждане на личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите, или дипломиран електронен автограф (КЕП), който съдържа ЕГН.

Освен посредством електронната услуга, информация за вида персонални данни, които са били непозволено публикувани, жителите ще могат да получат и във всички офиси на Национална агенция за приходите след показване на документ за идентичност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР