Гражданите в Латвия, Малта и Словакия гласуваха днес за депутати

...
Гражданите в Латвия, Малта и Словакия гласуваха днес за депутати
Коментари Харесай

21 държави гласуват утре на изборите за Европейски парламент

Гражданите в Латвия, Малта и Словакия гласоподаваха през днешния ден за депутати в Европейския парламент в третия, предпоследен ден от европейските избори. В първия ден - четвъртък, гласоподаваха във Англия и Холандия, през вчерашния ден - в Ирландия и Чехия, а в останалите 21 страни изборите са на следващия ден, на 26 май. Резулатите от всички страни ще бъдат оповестени на следващия ден вечер.

Изборите за Европарламент са най-големите в света. От четвъртък до неделя над 400 милиона гласоподаватели в 28-те страни в Европейски Съюз гласоподават за своите депутати в 751-членния Европарламент. Ако Англия напусне общността, Екологичен потенциал ще остане със 705 евродепутати. Днес завършиха изборите в Чехия, където се гласоподава два дни. Чехите избират 21 евродепутати.
Андрей Бабич - министър председател на Чехия: Европейският съюз оказва голямо въздействие върху нас. Ние се присъединихме преди 15 години и това е един сполучлив план. През тези 15 години ние имахме своите позиции, които споделяхме като това, че Европейски Съюз би трябвало да се трансформира и реформира.
Днес гласоподават и словаците, малтийците и латвийците. Словакия има 13 евродепутати, Малта - 6, а Латвия - 8.
Зузана Чапутова - новоизбран президент на Словакия: Мисля, че тези избори са значими за Европейския съюз, тъй като се намираме на кръстопът. Залогът е дали Съюзът ще стане по-силен и по интегриран или стартира развой на намаляване.
Утре вечер в Европейския парламент в Брюксел, който е трансфорат в най-големия пресцентър в целия Европейски съюз, ще бъдат оповестявани резултатите от всички 28 страни, както и разпределението на местата в идващия парламент. В изборната нощ в Европарламента се чака да създадат изказвания водещите претенденти на европейските политически фамилии, както и от някои водачи на партиите. Изборите ще се наблюдават от публицисти и анализатор от целия свят, над 1000 публицисти ще участват в Европарламента.

Евроизборите слагат началото на нов политически цикъл в Европейския съюз, който включва и промяна на управителните позиции на всички европейски институции. Следващата седмица във вторник водачите от Европейския съюз се събират в Брюксел на изключителна среща на върха, с цел да разискват разпределянето на значимите постове в Европа и най-много кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер.

Въз основата на изборните резултати ще предложат претендент за ръководител на Европейската комисия, който би трябвало да бъде подсилен от новия Европарламент с безусловно болшинство.
Още по тематиката ЕВРОИЗБОРИ 2019
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР