Гражданите там гласуваха за или против приемането на Македония в

...
Гражданите там гласуваха за или против приемането на Македония в
Коментари Харесай

Активността на референдума в Македония е под 50%

Гражданите там гласоподаваха " за " или " срещу " приемането на Македония в Европейския съюз и НАТО посредством приемане на Договора с Гърция за името. Ако референдумът е сполучлив и бъде изменена Конституцията, страната ще одобри името Северна Македония. Към 18 ч. локално време интензивността на референдума е към 35%.

Минути след 7 ч. първите гласоподаватели започнаха да идват в секциите.

В Струмица министър председателят Зоран Заев разгласи, че 80% от македонците са " за " НАТО и Европейски Съюз, а пътят натам минава точно през съглашения и съгласие.

Зоран Заев, министър-председател на Македония: Днес жителите отиват до урните, с цел да решат за единството на нашата страна. Днес е финалният резултат от всички наши решителни стъпки и съществени решения, които отварят пътя към единението на нашата страна и народ. Днес е в действителност същински празник.
На рождения си ден външният министър Никола Димитров също гласоподава и, цитирайки едно от най-известните македонски стихотворения, разгласи днешния ден за един " мощно светнал ден ".
Никола Димитров, министър на външните работи на Македония: Днес целият Балкански район има шанса да покаже на света, че можем да градим и бъдеще, а освен история. Това е огромен ден за Македония и за нашето другарство с България, Гърция и всички наши съседи. Вярвам, че огромно болшинство от народа ще реши да затвори старите страници и да отворим нови страници - на помиряване и обединяване.
От ДИК и стотиците наблюдаващи от чужбина обявиха, че няма съществени изборни нарушавания.
Александър Андреев, ЦИК-България: Нормално протича денят за гласоподаване, досега не сме открили някакви нарушавания, които биха могли да повлияят на гласуването или на резултата от гласуването най-малко досега.
Активността, съгласно множеството специалисти, ще реши изхода от този референдум. А интензивността очевидно в тази изборна секция в регион, обитаем най-вече с албанци, е голяма от сутринта.

Според анализатори, дали конституционните промени, нужни за смяна на името, ще бъдат гласувани, зависи от ВМРО-ДПМНЕ.
 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Thanassis Stavrakis
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР