Гражданите ще получават малко повече информация за решенията, обсъждани в

...
Гражданите ще получават малко повече информация за решенията, обсъждани в
Коментари Харесай

Стъпка към прозрачност – общинският съвет в София ще работи по нови правила

Гражданите ще получават малко повече информация за решенията, обсъждани в общинския съвет на София. Промените в разпоредбите за работата на общинарите бяха признати в четвъртък с гласовете на ГЕРБ/СДС и " Патриоти за София ", макар че за промени в правилника упорстваха всички партии.

От " Демократична България " не участваха в гласуването, а преди този момент всичките им спомагателни оферти за промени бяха отхвърлени. Същото се случи и с текстовете, които от Българска социалистическа партия се пробваха да вкарат в правилника. Отхвърлени бяха и текстовете на самостоятелния консултант Борис Бонев. Той обаче получава правото да бъде препоръчан и определен за зам.-председател на общинския съвет. До момента такава опция имаше единствено за общинари, участващи в политически групи. Освен Бонев отвън група е и водачът на " Атака " Волен Сидеров.

Сред признатите промени е това, че жителите към този момент ще могат да видят отчетите, които се гласоподават от общинските съветници, още при разглеждането им в комисии. До момента това беше допустимо за оферти за изменение на наредби и други нормативни актове, за които се изисква публично разискване преди приемането. Публикуват се и отчетите на основния проектант. Всички останали обаче могат да се видят, откакто са признати.

Според измененията в правилника предложенията би трябвало да се разгласяват на уеб страницата на общинския съвет дружно с дневния ред за съвещанията на комисиите. Общинарите обаче гласоподаваха до февруари 2022 година тези отчети да не са във формат, който да дава опция за добиване на информация, търсене и така нататък Според признатите текстове отчетите ще се разгласяват във формат, който може да се прочете от машина, в случай че са импортирани в подобен. В момента множеството документи са налични, откакто се сканират техните хартиени копия, което не разрешава търсене или добиване на друга информация машинно.

Заседанията на общинските комисии ще се излъчват онлайн. Макар това да не е наложително съгласно до момента настоящия устав, тази процедура стартира във времето на изключителното състояние поради ковид, което наложи отдалечени съвещания, както на комисиите, по този начин и на общинския съвет. Заседанията на общинарите от години могат да се следят и през интерент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР