Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали

...
Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали
Коментари Харесай

От 17 декември започва продажбата на електронните винетки

Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат ситуирани в комерсиалните обекти по продължение на републиканската пътна мрежа

От 17 декември стартира продажбата на електронни винетки от уеб страницата bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Това съобщи в изявление пред Българска национална телевизия професор Олег Асенов, специалист към Агенция,,Пътна инфраструктура ". Той разгласи, че се вкарва нова винетка – уикенд винетка, чиято цена е 10 лева и е единствено за леките коли. Периодът на годност на тази винетка ще стартира от 12:00 ч. в петък и ще приключва неделя в 23:59 часа. По думите му въвеждането на уикенд винетката е подбудено от съществуването на публичен интерес към основаването на подобен артикул.

" Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат ситуирани в комерсиалните обекти по продължение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става чрез дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е - винетка и от пунктовете за продажба, ситуирани в комерсиалните обекти ", уточни проф. Асенов.

Нарушителите ще бъдат засичани посредством регистрационния номер на автомобила от камери ситуирани по пътната мрежа и в мобилните екипи на тъй наречените тол надзор. Нарушителите ще бъдат спирани от колите на тол контрола. На лидера, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена опция да заплати обезщетителна такса на място.

Проф. Асенов разясни, че размерът на обезщетителните такси сега е качен за публично разискване - за леки коли е 70 лева.; за коли от 3.5 т. до 12 т. – 125 лева и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лева Контролните колите са оборудвани с ПОС терминали и заплащането на таксата ще може да се реализира с дебитна или кредитна карта. " След възнаграждение на обезщетителна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, само че на идващия ден в случай че не се закупи винетка, още веднъж е налице нарушаване ", акцентира проф. Олег Асенов. При отвод таксата да се заплати на място ще се смята, че отхвърляме да признаем нарушаването – в този случай следва лишаване на талона на автомобила.

Проф. Асенов осведоми, че от 16 август 2019 година се вкарва тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните коли над 3.5 тона. " До 15 август в това число, колите над 3,5 т. също ще заплащат електронна винетка ", обясни Асенов.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР