Гражданите от всички държави на Европейския съюз ще получат възможност

...
Гражданите от всички държави на Европейския съюз ще получат възможност
Коментари Харесай

Тръгва официална европейска подписка за спасение на пчелите

Гражданите от всички страни на Европейския съюз ще получат опция да се включат в публично приета от Европейската комисия онлайн подписка в отбрана на пчелите.

``
реклама

Европейска комисия записва гражданската самодейност „ Спасете пчелите “, като с цел да се прегледат публично настояванията ѝ, ще би трябвало да бъдат събрани най-малко 1 милион подписа от минимум седем разнообразни страни в Европейски Съюз.

Организаторите на самодейността упорстват Брюксел са сътвори нови законови разпореждания, с които да резервира виталното пространство на насекомите, написа Agro.bg.

Припомняме, гибелта на хиляди пчелни фамилии в България провокира митинги на пчеларите у нас при започване на месеца.

Подписката ще започва публично на 27-ми май, като по-късно ще са нужни 12 месеца, с цел да се съберат нужните подписи.

Сред най-важните претенции са биоразнообразието да се трансформира в една от главните цели на бъдещата Обща селскостопанска политика. В тази връзка би трябвало да се понижи използването на пестициди и изкуствени торове и да се основат специфични райони за отбрана на насекомите. Организаторите упорстват и за по-интензивно наблюдаване на популациите и засилени научни проучвания в тази област. Събраните подписи ще бъдат показани пред европейските институции, които имат правото да издават законови наставления, отнасящи се до вътрешния пазар, селскостопанската политика, отбраната на публичното здраве и опазването на природата.

Международните организации прецизират, че макар огромния триумф, за който се смята признаването на подписката, Европейска комисия въпреки всичко има право да отхвърли настояванията, даже изискванията да бъдат изпълнени. Това обаче ще би трябвало да се случи с аргументирано решение, което съгласно специалисти мъчно би могло да бъде обещано „ срещу “ препоръчаните ограничения.

Инициативата „ Спасете пчелите “ започва в началото от Бавария, напомня „ Дойче Веле “. С над 1,7 милиона подписа тя наложи на районното държавно управление неотложното си искане за отбрана на пчелите. След в началото солидната рецензия от Съюза на фермерите ръководещата в Бавария коалиция на ХДС и Свободните гласоподаватели е подготвена да одобри законопроекта съвсем без промени и да го добави и с други закони за отбрана на околната среда.

Над 18 на 100 от баварските гласоподаватели са поставили подписа си под самодейността. Този триумф изненада цяла Германия. Междувременно в провинциите Бранденбург, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия са основани сходни начинания.

Според последни данни на Съвета за международно биологично многообразие (IPBES), на които се базират и основателите на „ Спасете пчелите “, близо 1 милион скотски и растителни типове в света за застрашени от изгубване.

В края на предходната година пчеларите излязоха на народен митинг с претенции за повече поддръжка към тяхната активност поради значимостта на пчелите за живота на планетата.

Според мнозина експерти, измирането на пчелите е измежду най-големите закани пред човечеството. За измирането на пчелите и други инсекти най-голяма виновност носи зависимостта от корпорациите на земеделци и политици, която подкопава вярното действие на екосистемите.

През лятото на предходната година, въпреки и с огромно забавяне, Европейския съюз забрани използването на най-широко употребяваните инсектициди в света поради огромната заплаха, която съставляват тези химикали за пчелите.

Спазването на възбраната обаче изисква дейна роля на страната във връзка с контрола, безапелационна интервенция и строги наказания, когато се открият нарушавания – обвързване, с което страна, ръководена от политици, които назовават себе си „ неприятни стопани “, надали могат да се оправят сполучливо.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР