Гражданите наричаха подигравателно нефункциониращия фонтан Пъпката, Бидето и какво ли

...
Гражданите наричаха подигравателно нефункциониращия фонтан Пъпката, Бидето и какво ли
Коментари Харесай

Над 100 хил. лв. струват строежа и събарянето на неработещия фонтан на "Витошка"

Гражданите назоваха присмехулно нефункциониращия шадраван " Пъпката ", " Бидето " и какво ли още не.

© Юлия Лазарова Седем години след основаването на сухия фонан на столичната основна пешеходна улица " Витошка " мозаечната конструкция без действителна функционалност изненадващо изчезна. Някои нарекоха това " началото на нова епоха ", само че други се запитаха какво ще изникне на мястото на дефектния резултат.

В общи линии отговорът е къс - ще има безобидни плочки. Но по забавното е, че цялото това упражнение ще коства на общината още пари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Колко коства

Историята на фонтана е сходна на станалите към този момент нарицателни поправки на ремонтите, само че в по-малки размери.
За построяването му бяха изхарчени 96 хиляди лева съгласно прогнозната сума в публичната поръчка, извоювана от " Трейс груп холд ". През годините бяха правени някакви поддръжки на непрекъснато падащата мозайка. Сега премахването отново е поверено " Трейс ", като от общината показаха, че това ще коства към 10 хиляди лева, като ремонтът би трябвало да завърши в границите на две седмици.

Обяснението за какво премахването на фонтана се случва тъкмо в този момент е, че през годините в общината са обмисляли разновидности за бъдещето на фонтана и към този момент са взели дефинитивно решение.

Още през далечната 2014 година общината организира конкурс, в който участваха 12 плана от студенти и след това ги показа онлайн. Гражданите обаче не харесаха нито един от тях, а най-вече гласове събра опцията " ремонт ". Излиза, че за реализирането на това предпочитание са трябвали шест години.

Приказка за фонтана

Друг проект за фонтана имаше и през 2018 година - тогава Столичният общински съвет взе решение той да се трансформира в макет на планината Витоша. За изработването ѝ бяха планувани 10 хиляди лева, а премахването на фонтана и полагането на " художествено обработената карта " на планината щеше да коства още 30 хиляди лв.. Идеята, посочена от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов, пък беше децата да си играят върху картата на " Витоша " и по този начин да има и просветителни изгоди. Сега обаче от общината обявиха, че мозайка ще има, само че на друго място.

Интересно е, че фонтанът изобщо не е бил очакван в плана на водещия архитект арх. Тодор Булев, изготвил проекта за ремонт на ул. " Витоша " в частта ѝ от " Солунска " до " Алабин ". В свое изявление за Offnews той споделя, че е предвиждал шадраван, само че не на това място. То било непокътнато за площад с арка. Другите проектанти, които са арх. Антон Ватев от компания " К2 ", както и експерти от общинските предприятия " Софпроект Общ устройствен план " и Оперативна програма " София план " обаче решили въпреки всичко шадраван да има, и то тъкмо там. По думите на Булев тогавашният основен проектант на София Петър Диков е декларирал, че чертежите на фонтана са подписани от арх. Антон Ватев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР