Гражданите на Свиленград плащат скъпо за некачествена питейна вода. Хората

...
Гражданите на Свиленград плащат скъпо за некачествена питейна вода. Хората
Коментари Харесай

Водата в Свиленград – скъпа, но негодна за употреба

Гражданите на Свиленград заплащат скъпо за некачествена питейна вода. Хората там даже излязоха на митинг, откакто от началото на този месец цената на водата се увеличи на 3,51 лева Решение на казуса на този стадий няма, откакто общината не съумя да откри средства за пречиствателна станция, съобщи Българска национална телевизия.

Макар че от началото на август цената на водата в Свиленград е нова, и то много по-висока, по тръбите продължава да тече остарялата, некачествена вода.

Причината за мръсотията във водата е манганът, който се натрупа по старите водопроводи. Заради това хората не могат да я употребяват за пиянство и миене. Авариите пък са всекидневие.

Изход от обстановката е построяването на пречиствателна станция за чисти води, поради неналичието на финансиране обаче в този момент всичко стартира изначало.

" Проектът е от 2018 година и кандидатствахме пред Министерство на регионалното развитие, изготвихме план, имахме разрешителни и имахме и определен реализатор. Уви, не получихме финансиране, а изпълнителят не можа да възобнови банковата си гаранция и при започване на т.г. се отхвърли ", съобщи кметът арх. Анастас Карчев пред Българска национална телевизия.

Очакванията са до края на годината да е подготвен нов план. Но още веднъж следва търсене на финансиране, което е в размер на няколко милиона лв..

" Благодарение на консолидацията и основаването на ВиК асоциацията, общините имат опция да аплайват за финансиране по европроекти за възстановяване на инфраструктурата ", изясни доктор Стефка Здравкова, регионален шеф на Хасково:

От ВиК изясняват, че са обезпечили честотно контролиране за помпената станция, с цел да има по-малко натрупвания от манган по тръбите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР