Гражданите на София са вече четири седмици на улиците. Те

...
Гражданите на София са вече четири седмици на улиците. Те
Коментари Харесай

Die Zeit: Новите блокади увеличават натиска върху правителството

Гражданите на София са към този момент четири седмици на улиците. Те приканват държавното управление да подаде оставка. Броят на блокираните кръстовища пораства, се споделя в разбор на немското издание Die Zeit, представен от БГНЕС.
В България стачкуващите ускориха натиска си върху държавното управление с нови митинги и по-големи блокади. Те замеряха с яйца и домати постройката на Министерски съвет в София в петък вечерта. След шествие те още веднъж блокираха три значими кръстовища в столицата, с цел да принудят държавното управление и основния прокурор да подадат оставки, а също по този начин да се проведат предварителни избори.
Освен палатковите лагери, кръстовищата бяха затворени благодарение на пейки и кофи за отпадък. По-рано в петък сутринта полицията беше разчистила блокадите на кръстовищата и премахнала палатките след тъжби на жители. 
Протестиращите приканват за оставка на съдружното държавно управление на министър-председателя Бойко Борисов, в което вземат участие и националистите. То е на власт в страната от 2017 година. Протестите не престават към този момент четири седмици. Гражданите упрекват властта в корупция, мафиотско държание и взаимозависимост от олигарси.
Нови антиправителствени митинги се състояха във Варна и Пловдив. Там също бяха разчистени блокадите в петък сутринта. Държавният глава Румен Радев, който поддържа антиправителствените митинги, осъди намесата на полицията. Репресиите не можаха да възстановят доверието в държавното управление, написа той във Facebook.
" Ако те (полицията) изтеглят (палатковите лагери), ние ще ги сложим още веднъж ", съобщи пред бТВ стачкуващ в София. „ Това е игра на котка и мишка “, добави различен. Правителството в София отхвърля да подаде оставка " под натиска на улични митинги ". Следващите постоянни парламентарни избори предстоят през март 2021 година, приключва публикацията си Die Zeit.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР