Гражданите на Швейцария одобриха с огромно мнозинство на референдум ограничаване

...
Гражданите на Швейцария одобриха с огромно мнозинство на референдум ограничаване
Коментари Харесай

Швейцария избегна риск да бъде изключена от Шенген заради правилата за оръжия

Гражданите на Швейцария утвърдиха с голямо болшинство на референдум ограничение на правото за владеене на огнестрелно оръжие. Така богатата алпийска страна синхронизира закона си с този на Европейски Съюз и избегна опцията да бъде изключена от Шенгенското пространство.


С 64 против 36% от гласовете швейцарците взеха решение да се съобразят с новите европейски ограничавания за владеене на автоматизирани и полуавтоматични огнестрелни оръжия. Те бяха въведени след серията от терористични атентати през 2015 година

Кампанията " За " измененията заложи на заплахата Швейцария да губи милиарди евро годишно, в случай че изпадне от зоната за свободно напредване в Европа. А акцията " Против " се опита да внуши, че ще бъдат нарушени изконните права на швейцарците да носят огнестрелно оръжие.
Филип, банков чиновник: Новите условия не са толкоз ограничаващи, само че рискът да не можем към този момент да се възползваме от участието в Шенген е действителен.Гийом Жено: Тези промени ще доведат до черен пазар на оръжия, какъвто сега няма.
Швейцарците са измежду най-въоръжените в света - 48 на 100 от семействата имат огнестрелно оръжие. Данните са неофициални, тъй като няма народен указател.

Федералните управляващи в Берн извоюваха отстъпка от Брюксел и всеки служил в армията швейцарец ще продължи да има право да задържи зачисленото му оръжие.

За продажбата на полуавтоматични пушки с пълнители за над 10 патрона към този момент ще се изисква лиценз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР