Гражданите на Швейцария одобриха днес в два референдума реформа в

...
Гражданите на Швейцария одобриха днес в два референдума реформа в
Коментари Харесай

Швейцарците одобриха с голямо мнозинство данъчна и пенсионна реформа и затягане на контрола върху оръжията

Гражданите на Швейцария утвърдиха през днешния ден в два референдума промяна в системата на корпоративното данъчно право и постъпленията за пенсионните фондове и стягане на контрола върху огнестрелните оръжия според разпоредбите на Европейски Съюз, осведоми Ройтерс.

Данъчната промяна и измененията във финансирането на пенсионната система бяха признати с 66 против 34 % от гласовете, съгласно предварителни резултати.

Вотът поставя завършек на нескончаем спор за удобните данъчни ставки, които Швейцария предлага на интернационалните корпорации. Приемането на измененията има решаващо значение, с цел да не бъде страната белязана като разколник, предлагащ ниски ставки, съобщи финансовият министър Ули Маурер.

Преди две години шейцарската система за директна народна власт отхвърли опит за промяна на данъчното законодателство, което мнозина упрекват, че дава непочтено преимущество на страната в привличането на световни компании.

Под натиска на Европейски Съюз и Организацията за икономическо съдействие и развиване Швейцария даде обещание да покрие интернационалните стандарти и да отстрани специфичните ниски данъчни ставки, от които се възползват близо 24 000 задгранични компании, основани в страната.

Правителството възнамерява да отстрани специфичния данъчен статут на корпорациите, които в обособени кантони заплащат налози от едвам 7,8 до 12 % по отношение на 12 до 24 % за "обикновените " швейцарски компании.
В подмяна кантоните ще намалят налозите за елементарните компании, с цел да ги разубедят да изоставен.

За да покрие дефицита на данъчни доходи от към 2 милиарда шв. франка (1,98 милиарда д.), който ще възникне след това, федералното държавно управление ще усили частта от федералния налог, който кантоните получават.

За да успокои терзанията, че корпорациите ще бъдат облагодетелствани за сметка на жителите, се планува повдигане на годишните вноски в държавната пенсионна система с 2 милиарда франка посредством увеличение на вноските на работодателите и чиновниците и по-голям дял на федералното държавно управление.

По-строгия надзор върху оръжията утвърдиха 64 против 36 % от гласоподавателите.

Европейските ограничавания, които засягат и нечленуващата в Европейски Съюз Швейцария, тъй като тя е част от Шенгенското пространство на отворени граници, провокира неодобрение измежду феновете на стрелбата. Ако мярката не бе призната обаче, щеше да се наложи страната да напусне шенгенската зона и системата на Споразумението от Дъблин за бежанците.

След терористичните набези в Париж и други европейски градове през 2015 година, през 2017 година Европейски Съюз стегна законите за придобиване на полуавтоматични оръжия като употребяваните в офанзивите и улесни следенето на оръжия в националните бази данни.

Първоначално европейското предложение провокира неодобрение в алпийската страна, тъй като значи да се забрани швейцарската традиция някогашните бойци да задържат автоматизираните си оръжия. Швейцарските управляващи договориха отстъпки от режима за членовете на многочислените клубове по пукотевица, само че всяко ограничаване, идващо от Европейски Съюз, предизвика крайнодесни деятели, бранещи швейцарския суверенитет.

Швейцария има едно от най-високите равнища на частни притежатели на оръжия в Европа - близо 48 % от швейцарските семейства имат огнестрелно оръжие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР