Гражданите на Северна Македония смятат България, Гърция и Албания за

...
Гражданите на Северна Македония смятат България, Гърция и Албания за
Коментари Харесай

"Еврометър": Македонците смятат България, Гърция и Албания за най-големи врагове, а Турция за...

Гражданите на Северна Македония считат България, Гърция и Албания за свои най-големи врагове. Сърбия обаче дружно с Германия, Съединени американски щати и Турция са считани за най-големите другари.

Според анкета, извършена от „ Еврометър “ на Центъра за европейски тактики „ Евротинк “, най-голямата опасност за стабилността на Северна Македония са Русия, Съединени американски щати и Косово.

Най-голям брой от интервюираните – към 20% са дали отговор с „ нито една “ на въпроса коя страна или интернационална организация е максимален противник, написа 360stepeni.mk.

На въпрос в случай че на следващия ден се организира референдум с въпрос „ Дали сте за влизане на Македония в Европейски Съюз “ цели 75% от интервюираните биха дали своят вот позитивно.

Анкетата, извършена преди и след решението на Европейския съвет да не бъде определяна дата за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, демонстрира, че непосредственото въздействие на френското несъгласие е минимално, надлежно над половината от интервюираните чакат Северна Македония да стартира договаряния през 2020 година и се надяват това да се случи на срещата на върха на Европейски Съюз в Загреб.

Гражданите на Северна Македония са оптимисти и считат, че 5-10 години след началото на договарянията страната ще стане член на Европейски Съюз.

По отношение на аргументите, заради които Северна Македония не получи дата за започване на предприсъединителни договаряния, 57% акцентират, че виновност за това е неналичието на промени вътре в страната. Една четвърт от интервюираните показват, че става дума за вътрешни проблеми в самия Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР