Гражданите на Ливан се събудиха в две часови зони, предават

...
Гражданите на Ливан се събудиха в две часови зони, предават
Коментари Харесай

Коя е държавата, в която хората се събудиха в две часови зони

Гражданите на Ливан се разсъниха в две часови зони, предават от BBC . Това е по този начин поради разногласието сред политическите и религиозните институции в страната за това дали стрелките на часовника би трябвало да се местят.

Служебният министър председател на страната съобщи, че лятното часово време ще стартира в края на Рамазана - идващия месец, което ще разреши на мюсюлманите да приключат с поста си по-рано.

От друга страна обаче, християнските управляващи обявиха, че ще сменят времето в последната неделя от месец март, както се е случвало през множеството години.

Това несъгласие в действителност разкрива дълбокото разделяне на обществото на християни и мюсюлмани. Ливан е страна, в която религиозните групи споделят мощни политически позиции. В края на 70-те и началото 80-те години на XX век двете фракции водиха революция.  

В четвъртък премиерът Микати, който е сунит, разгласи решението на държавното управление лятното часово време да бъде отсрочено за 20 април.

Той не даде претекстове за тези си дейности, само че съгласно редица политически анализатори Микати се пробва да увеличи известността си измежду мюсюлманите, празнуващи Рамазан. Свещеният месец за исляма стартира на 22 март и ще завърши на 21 април.

Ако решението остане непроменено, мюсюлманите ще могат да приключат постите си с един час по-рано, към 18:00 часа, вместо в 19:00, когато залязва слънцето.

Маронитската черква съобщи, че ще пренебрегне решението на премиера.

Няколко ливански организации също отхвърлиха да се съобразят с решението, а два от огромните телевизионни канали в страната, LBCI и MTV, вече смениха стрелките на часовника.

Middle East Airlines, националният авиопревозвач, съобщи, че ще направи компромис. От самолетната компания ще запазят зимното часово време на своите устройства, само че полетите ще бъдат разписвани по отношение на лятното, с цел да се избегне нарушение на графиците.

Объркване настъпи и при мобилните устройства, които автоматизирано минаха в лятно часово време, защото огромна част от операторите не бяха осведомени за държавното решение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР