Гражданите на Клисура пазят своите храмове и се грижат за

...
Гражданите на Клисура пазят своите храмове и се грижат за
Коментари Харесай

Златен купол и икона пазят костите на избитите въстаници в К...

Гражданите на Клисура пазят своите храмове и се грижат за тях като за светини. По-старият - „ Свети Никола “, е претърпял погрома на Априлското въстание, само че локалните хора възвърнаха оживелия по знамение параклис в двора на църквата и го трансфораха в място за поклонение през цялата година. Преди броени дни, на 14 август, в навечерието на Голяма Богородица, параклисът „ Свети Архангел Михаил “, одобри скъпо подаяние, въодушевено от историята на героична Клисура и основано от родолюбиви българи - иконата „ Възкресение Христово “, предопределена за криптата на параклиса, в която се пазят костите на починалите през Априлското въстание поданици на града.

Създаването на иконата, дарението и освещаването ѝ се трансфораха в празник за града, описа пред „ Марица “ кметът на Клисура Генка Тодорова. Начинанието срещна младежи, които се видяха за първи път, само че месеци наред, от огромно разстояние, работиха за обща  идея.

Идеята в криптата на параклиса „ Свети Архангел Михаил “ да бъде сложена икона „ Възкресение Христово “ е на учителя Николай Николов.
Той е прочут измежду приятелите си  като Никола Клисурский
поради огромната си  родолюбива активност, част от която е възобновяване на параклиса и присъединяване му във въстановките на Априлското въстание.



В дните към честването на годишнина от подвига на клисурци от Българска национална телевизия създали изявление с него. В диалога Николай споделил концепцията за иконата. По това време Калин Делев от Бургас бил в Австрия, видял изявлението, чул вълнуващия роман и незабавно прегърнал концепцията на родолюбеца от Клисура. Тъй като не познавал интервюирания, той намерил телефонния номер на кмета на града Генка Тодорова в формалната страница на Клисура в интернет и споделил с нея желанието си да подари такава икона на града. Веднага го свързах с Николай, описа Генка Тодорова - концепцията е негова и той трябваше да си каже думата за това предложение, прецизира тя.

Калин намерил иконописец - Юлиана Павлова от София.



" Така се стигна до деня преди Голяма Богородица, продължава описа кметицата на Клисура. - Калин, Юлиана,  ние с Николай и клисурци се събрахме и отпред със свещеника с шествие от църквата „ Успение на Света Богородица “ се отправихме към остарялата черква „ Свети Никола “. В параклиса  „ Свети Архангел Михаил “ бе осветена новата икона - този предстоящ подарък, който е доста скъп за града. Сега иконата грее над костите на нашите съграждани, починали за свободата, споделя разчувствана Генка Тодорова.

Клисура има паметни места и реликви, които са скъпи освен за града, само че и за всяко българско сърце, продължава тя. Те са свързани най-много с Възраждането и Априлското въстание, както и от времето след Освобождението. Клисурци поставят старания за тяхното запазване. Благодарение на родолюбивата активност на нашите съграждани бе избавена и новата черква „ Успение на Света Богородица “,  добавя Генка Тодорова.

Преди три-четири години жителите на градчето се сплотиха към напъните на кметството и църковното настоятелство и
спасиха новата черква „ Успение на Света Богородица “,
построена през 1885 година. Така бе ремонтиран продъненият купол и на негово място блестна златен.



Начинанието за обезпечаване на пари за ремонт на покрива почнало през 2018 година. Тогава кметството със единодушието на църковното настоятелство отпред с отец Явор се обърнало за помощ към Комисията по вероизповеданията към Министерския съвет. Получили поддръжка от 10 000 лв.. Средствата обаче не били задоволителни - покривът на църквата бил остарял и разяден, дъждът се стичал по изрисувания таван и по стените. През идната - 2019 година, посетител на Клисура по време на честване на годишната от Априлското въстание бил президентът Румен Радев. Кметицата споделила с него казуса с църквата. Не след дълго Министерството на вероизповеданията отпуснало още 15 000 лв. за ремонт на покрива. Намерението на кметството и църковното настоятелството да обновят храма незабавно срещнало поддръжка от локалната общественост. Собственикът на екокомплекс „ Клисура “  Мирослав Николов се отзовал и превел на църковното настоятелство с платежно разпореждане 3500 евро за това начинание. Останалата част от парите, нужни за ремонта, се събраха от жителите, продължава Генка Тодорова.

Всеки клисурец заделил известна сума съгласно опциите си.

 А с организацията на ремонта се заел инж. Станимир Кръстанов. Двамата със брачната половинка му Наталия се били открили в градчето пет-шест години по-рано и си били дали дума, че ще оказват помощ църквата да бъде актуализирана.  Известният пловдивски публицист Петко Шойлеков, потомък на един от огромните клисурски родове, намерил майстори, които да извършат комплицирания ремонт на покрива. А локална компания доставила от Русия специфична ламарина от титаниева сплав, която свети като злато.
Шапки долу за старите дюлгери
Когато стартира ремонтът на покрива, разбрахме, че би трябвало да свалим шапка на старите майстори, строили църквите, описа в тези дни пред „ Марица “ инж. Станимир Кръстанов. Оказало се, че куполът на църквата е двоен - единият е външен, а на разстояние от към 40 см под него има различен, който всъщност е таванът на храма.



Външният купол е покрив, който пази от дъжд, сняг и външни въздействия. Вътрешният е таванът, върху който е положен централният стенна живопис.

По-късно, още веднъж с пари, събрани от дарения, бе вдигнат и златният кръст, който грее на купола на църквата, описа Генка Тодорова.

С обновяването на църквата „ Успение на Света Богородица “ в Клисура са свързани и хора от цялата Карловска котловина. Известният ваятел от Сопот Дишко Дишков почистил със специфична технология опушените и потъмнели икони на свети Архангел Гавраил, „ Въздвижение на Честния кръст “, „ Свети 40 мъченици “ и „ Свети Мина “.  Намерили се още положителни хора, с чиито дарения бил освежен интериорът на църквата.

А от този момент златният купол на клисурската „ Успение на Света Богородица “  грее и кани пътуващите през Подбалкана да посетят и градчето, и храма.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР