Гражданите на Клисура и хиляди гости от Подбалкана и страната

...
Гражданите на Клисура и хиляди гости от Подбалкана и страната
Коментари Харесай

200 самодейци представиха Априлското въстание в Клисура

Гражданите на Клисура и хиляди посетители от Подбалкана и страната пристигнаха през вчерашния ден и през днешния ден ден в Клисура, с цел да вземат участие в честванията по случай 143 години от Априлското въстание. Проявите не престават два дни, в тях взе участие президентът на България Румен Радев. Сред гостите бяха народни представители от Българска социалистическа партия Румен Гечев, Веска Ненчева и евродепутатът Момчил Неков, началникът на Военна академия „ Г.С. Раковски “ военачалник Груди Ангелов, командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден военачалник Пламен Йорданов.

Днес преди обяд кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов и президентът Румен Радев произнесоха слова, отдадени на Априлската епопея. Те поставиха цветя пред паметника на Никола Караджов, лидера на въстанието в Клисура.

След това в града и покрайнините стартира възстановка на моменти от Априлското въстание в Клисура.

„ Аз съм бунтовник от Клисура, в този момент тръгваме дружно с другите към Зли дол да браним града. Тук съм с вуйна ми. Нямам самообладание боят да стартира. “ Това описа вдъхновен от „ революционния “ напредък в градчето 11-годишният Васил. Момчето бе един близо 200 участници в огромната възстановка на Априлското въстание, която се разигра през вчерашния ден в Клисура. С хубав червен сукман и бяла риза, с цел да взе участие в пресъздаването на събитията от април 1876-та се бе пременила директорката на Историческия музей в Карлово Мария Деянова. Тя бе облякла с национална носия и 8-годишният си наследник Димитър. „ Аз съм бунтовник, още съм дребен и нямам пушка, само че ще вземам участие с борбата за града, разпалено изясни малчуганът. “ Той към този момент няколко години следи сцените на Априлското въстание и доста желае да взе участие, показа майка му, която с опитност му разкрива предишното на отечеството.

Това бе най-мащабната възстановка на епизоди от славните и трагични дни на Клисура. В нея участваха над 200 индивида – локални самодейци, родолюбци от цялата страна, част от които членове на Национално придвижване „ Традиция “ и клубовете „ Родолюбие “. За по-малко от час пред очите на притихналата аудитория самодейците демонстрираха моменти от оповестяването на въстанието, боят в местностите Зли дол, Шайковица и Хумник, сраженията по улиците и потушаването на протеста.

Но преди този момент с най-голямо неспокойствие се чакаха Боримечката и първия залп на черешовото топче. В ролята на поборника още веднъж бе пожарникаря Стефан Желязков.

Заедно със стотици хора Румен Радев приветства участниците във възстановката. Държавният глава следи сцените в града и покрайнините на града дружно с кмета на община Карлово доктор Емил Кабаиванов и кмета на Клисура Генка Тодорова.

Финалните подиуми още веднъж бяха на площада на Клисура, след което всички участници се строиха пред Румен Радев, а той ги поздрави и се ръкува с всеки от тях. После всички си направиха обща фотография за спомен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР