Гражданите на Европейския съюз могат да съдят правителствата си за

...
Гражданите на Европейския съюз могат да съдят правителствата си за
Коментари Харесай

Гражданите на ЕС могат да съдят правителствата си за замърсяване на въздуха

Гражданите на Европейския съюз могат да съдят държавните управления си за финансова отплата, в случай че противозаконните равнища на замърсяване на въздуха увредят здравето им, сподели през днешния ден консултант във висшия европейски съд, съобщи Ройтерс.

Становището на съветника следва поредност от решения на основания в Люксембург Съд на Европейски Съюз през последните години, като към 10 страни от Европейски Съюз, в това число Франция, Полша, Италия и Румъния, бяха приети за отговорни за нелегално замърсяване на въздуха.

„ Нарушение на пределните стойности за запазване на качеството на въздуха според правото на Европейски Съюз може да докара до право на обезщетение от страната “, се споделя в изказване на съда.

Генералният юрист Джулиан Кокот означи, че постоянно по-бедните общности живеят и работят в мощно нечисти региони и изключително се нуждаят от правосъдна отбрана.

Лицата, които желаят обезщетение, ще би трябвало да потвърдят, че вредите върху тяхното здраве са директно породени от замърсяването на въздуха, сподели тя. Правителството може също да избегне отговорност, в случай че може да потвърди, че границите на замърсяване въпреки всичко не са били нарушени.

„ Това правно удостоверение, че има способи за привличане на отговорност от властимащите, е огромен пробив в битката за чист и здравословен въздух “, сподели Ирмина Котюк, юрист в адвокатската фирма за екологично право ClientEarth.

Мненията на съда на Европейски Съюз не са обвързващи, само че съдът нормално се съгласява с тях в решението, което следва през идващите месеци.

Становището се отнася до дело, заведено от гражданин на Париж, който желае 21 милиона евро отплата от френското държавно управление на съображение, че замърсяването на въздуха е увредило здравето му и държавното управление не е съумяло да подсигурява спазването на рестриктивните мерки на Европейски Съюз.

Съд във Версай, който изслушва разногласието в Париж, изиска от съда на Европейски Съюз да обясни дали лицата могат да претендират за такова обезщетение.

Париж наруши законовите ограничавания на Европейски Съюз за замърсяване с азотен диоксид сред 2010 и 2020 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР