Гражданите на Европейския съюз биха искали 27-членният блок да стане

...
Гражданите на Европейския съюз биха искали 27-членният блок да стане
Коментари Харесай

Европейците искат по-справедлив, по-зелен и по-гъвкав ЕС

Гражданите на Европейския съюз биха желали 27-членният блок да стане по-справедлив, да покаже по-голяма взаимност, да управлява битката против изменението на климата и да взема по-бързи решения, даже в случай че това значи унищожаване на нуждата от единогласие по някои въпроси, демонстрира отчет на Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

Докладът е резултат от една година съвещания с жителите от институциите на Европейски Съюз, развой, наименуван Конференция за бъдещето на Европа, и в него се излагат хрумвания за смяна, някои от които може да изискват изменение на договорите на Европейски Съюз – една извънредно сензитивна тематика.

49-те оферти в този момент ще бъдат прегледани от Европейския парламент, държавните управления на Европейски Съюз и Европейската комисия, като последната е единствената, която може да предложи нови закони на Европейски Съюз.

" Призоваваме ви да разгледате тези оферти като цяло, да ги приложите, а освен тези, които ви устройват най-вече и се извършват елементарно. Направете го транспарантно ", показват създателите на отчета в директен апел към институциите.

Изброените в отчета оферти обгръщат девет тематики: изменение на климата и околна среда, стопанска система, миграция, цифрова промяна, народна власт, обучение, полезности и господство на закона, опазване на здравето и позицията на Европейски Съюз в света.

От значително значение отчетът приканва Европейски Съюз да отстрани правилото на единогласие в решенията на Европейски Съюз, който в този момент съществува в областите на външната политика и политиката на сигурност, налозите, финансите на Европейски Съюз, някои области на правораздаването и вътрешните работи и обществената сигурност и отбрана.

Изискването за единогласие постоянно е подложено на критика като закъснение или даже блокиране на развиването на Европейски Съюз, защото всички решения в тези области би трябвало да бъдат сведени до най-ниския общ знаменател.

Такива промени биха претендирали промени в договорите на Европейски Съюз, което би било дълъг и сложен развой и единствено по себе си би изисквало единогласие.

Много страни от Европейски Съюз имат вяра, че защото блокът е изправен пред стопански битки след пандемията, последствията от съветската инвазия в Украйна и изменението на климата, един нескончаем развой на смяна на договорите в този момент единствено би лишил запаси от оправянето с по-спешните въпроси и ще сътвори нови разделения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР