Гражданите на европейските страни от НАТО са по-малко уверени, отколкото

...
Гражданите на европейските страни от НАТО са по-малко уверени, отколкото
Коментари Харесай

Европейците са по-малко уверени, че САЩ ще им помогнат в случай на руска атака

Гражданите на европейските страни от НАТО са по-малко уверени, в сравнение с преди четири години, че Съединените щати ще им се притекат на помощ при положение на съветска офанзива, демонстрира изследване на публичното мнение, представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Центърът " Пю " е провел анкетата през лятото на предходната година измежду 21 000 индивида в 19 страни.

60 % от участниците в сондажа, резултатите от който бяха оповестени през днешния ден, считат, че Съединени американски щати ще защитят с военни средства страна от НАТО, в случай че тя бъде нападната от Русия. На противоположното мнение са 29 на 100 от интервюираните.

Делът на хората, които са уверени в американската помощ, варира по страни. Така да вземем за пример, той е намалял от 2015 година с 8 % във Франция, с 5 % в Германия, с 3 % в Канада и с цели 16 % в Унгария. За сметка на това той се е нараснал със 7 на 100 във Англия и Италия и с 6 на 100 в Турция.

Както и през 2015 година, жителите на страните от НАТО не са въодушевени от концепцията тяхната страна да помогне на различен член на Алианса при положение на съветска експанзия, отбелязва Франс прес.

Само в пет страни - Нидерландия, Съединените щати, Канада, Англия и Литва - болшинството от интервюираните поддържат осъществяването на отговорностите по Член 5 от Северноатлантическия контракт. Той планува, че офанзива против една страна от НАТО е офанзива против всички съдружници от Алианса.

Този дял пада до 41 % във Франция и Испания, 36 на 100 в Чехия, 34 % в Германия, 33 на 100 в Унгария, по 32 % в Турция и Словакия и единствено по 25 на 100 в Гърция и Италия. На последно място е България, където единствено 12 % от интервюираните поддържат притичването на помощ на друга страна от НАТО при положение на съветско нахлуване.

Изправен, 30 години след рухването на Берлинската стена, пред съществени провокации - от милитаризирането на космоса през възобновяване на мощта на Русия до възхода на Китай като военна мощ - Северноатлантическият алианс е все по-разделен, отбелязва Франс прес.

Общо 53 % от интервюираните имат позитивно мнение за НАТО, а под една трета - негативно. Подкрепата за Алианса е най-голяма в Полша, а най-малка - в Турция, показва Ройтерс.

Имиджът на НАТО обаче се е влошил сензитивно в Съединените щати и Франция предходната година, откакто американският президент Доналд Тръмп и френският му сътрудник Еманюел Макрон сложиха под въпрос смисъла на организацията, отбелязва организацията.

52 на 100 от интервюираните американци са гледали благосклонно на Алианса предходната година - сериозен спад от 64-те % година по-рано. Във Франция, чийто президент разгласи, че НАТО е в " мозъчна гибел ", 49 на 100 от участниците в допитването са имали позитивно мнение за организацията против 60 % през 2017 година /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР