Гражданите на Европа и Северна Америка положиха усилия да се

...
Гражданите на Европа и Северна Америка положиха усилия да се
Коментари Харесай

Сайънс: Маските ще придобият още по-голямо значение в САЩ и Европа

Гражданите на Европа и Северна Америка поставиха старания да се запасят с хирургически маски, с цел да се защитят от коронавирусна зараза, защото броят на инфектираните в света през последния месец внезапно се усили.

Служители на службите по опазване на здравето побързаха да се намесят и започнаха да разубеждават хората да го вършат, опасявайки се, че лимитираните ресурси от такива маски просто може да не стигнат за потребностите на медицинския личен състав.

„ Сериозно, хора, СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ МАСКИ! “ – гласи туит, оповестен на 29 февруари от основният хирург на Съединени американски щати Джеръм Адамс.

Световната здравна организация и центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати нееднократно са съобщавали, че маските би трябвало да се носят единствено от хора с COVID-19 и тези, които се грижат за тях.

Някои специалисти, обаче, сред които и шефът на Центъра по надзор и профилактика на болесттите на Китай, считат, че това е неточност.

Службите по опазване на здравето в някои елементи на Азия приканиха всички жители да носят маски на публични места, с цел да се предотврати разпространяването на ковид, без значение дали имат признаци или не.

Миналата седмица Чехия предприе невиждани ограничения, като направи наложително носенето на публични места на съоръжения, закриващи носа и устата. Това принуди доста хора да си създадат маски от подръчни материали.

Дори специалистите, които се афишират за всеобщото носене на маски, признават, че това надали ще окаже съществено въздействие върху скоростта на разпространяването на заболяването. Много се опасяват да пропагандират носенето на маски, защото те просто може да не доближат за потребностите на медицинските институции.

Предвид разпространяването на пандемията, някои здравни специалисти считат, че държавните управления, уговарящи хората да не носят маски, би трябвало да трансформират позицията си.

„ Това е настояща мярка, която разрешава да бъдат предпазени здравите хора “, твърди К.К. Ченг – специалист в региона на публичното опазване на здравето в университета в Бирмингам.

„ Маската не е нужна единствено, с цел да отбрани вас, а и с цел да отбрани близките от секрет от вашите дихателни пътища “, счита той.

Само потреблението на маски, съгласно Ченг и други специалисти, не е задоволително. Хората би трябвало наложително да съблюдават отдалеченост между тях и да не излизат от домовете си без нужда, с цел да се предотврати разпространяването на новия тип ковид.

Когато хората излизат на открито и поддържат връзка между тях, във въздуха попадат елементи от слюнка.

„ Не желая да ви тревожа, само че когато хората приказват, дишат или пеят не е нужно да кихат или кашлят, тези капки попадат във въздуха “, изяснява Ченг.

Въпреки информацията, че тежкият изострен респираторен синдром ковид 2 (SARS-CoV-2) може да съществува като дребна парченце във въздуха, предаването му по въздушен път е едва евентуално, счита Арнолд Монто – епидемиолог от университета в Мичиган. Той се популяризира най-често в по-големи капки течност. „ Ние знаем, че носенето на общоприета хирургическа маска ще окаже едва влияние при положение на сходен метод на предаване на вируса. Ако съчетаете носенето на маска с други способи на отбрана, тогава те биха имали видим резултат “, счита той.

Рандомизирани следени изпитвания върху други вируси, не потвърждават, че носенето на маски на публични места спомага за битката с разпространяването на инфекции, макар че тези опити се характеризират с дребни проби, и доста от участниците в тях въобще не са носили маски, както им е било казано.

Въпреки апелите на чиновници от разнообразни организации и служби по опазване на здравето, е изцяло допустимо маската да помогне и да отбрани здрав човек от заразяване, счита Бенджамин Коулинг – епидемиолог от университета в Хонконг. Изследванията демонстрират, че елементарните хирургически маски и респираторите N95 с по-високо равнище на отбрана в действителност оказват помощ да бъдат предпазени медицинските служащи от разнообразни респираторни инфекции. Водят се разногласия за това, кой от двата типа маски е по-ефективен при едни или други респираторни инфекции.

„ Не е изключително разумно да се твърди, че хирургическите маски оказват помощ на медицинските служащи, само че в това време са изцяло безполезни за елементарните хора “, споделя Коулинг.

Според него, носенето на маски дава доста по-добри резултати в битката против разпространяването на болест в лечебните заведения, а не в случай че се носят на публични места. Главната причина за това е, че медицинските служащи учат по какъв начин вярно да се сложи маската. Освен това те подхващат и други значими ограничения за отбрана като старателното измиване на ръцете.

„ Смятам, че маските ще оказват помощ на хората да понижат риска от заразяване на публични места, в случай че бъдат научени по какъв начин да ги носят вярно “, сподели той.

Според някои специалисти, най-голямата изгода от всеобщото носене на маски ще бъде не от това, че здрави хора ще прикриват устата и носа си, а тъй като те ще покриват устата на към този момент заболели хора.

Тези, които усещат изнемощялост, въобще не би трябвало да излизат от къщи. Както демонстрират изследванията, обаче, доста инфектирани с коронавирусна зараза може да нямат никакви признаци, само че без значение от това те са преносители на болестта.

При следене на контактите на към този момент инфектирани хора е открито, че при съвсем половината от случаите предаване на SARS-CoV-2 е станало преди проявата на първите признаци. При други хора пък заболяването е протекла без никакви признаци.

„ Ако знаех, че нечие заболяване протича безсимптомно или признаците на Covid-19 към момента не са се показали, незабавно бих ги предиздвикал да си сложат маски “, сподели Монто. За страдание, не знаем, кои са тези хора.

Основната причина управляващите да пропагандират хората да не носят маски са лимитираните ресурси от същите, изяснява Илайн Шуо Фенг – епидемиолог от Оксфордския университет. Екипът ѝ разгласява в списание „ The Lancet “ публикация, в която се съпоставят рекомендациите на службите по опазване на здравето в другите страни по отношение на носенето на маски.

Марк Льоб – микробиолог и инфекционист в университета Макмастър счита, че не е рационална политика в региона на публичното здраве хората да бъдат призовавани да купуват медицински маски и респиратори N95 и да ги носят на открито.

Недостигът на маски накара доста хора в разнообразни страни да си шият сами маски от плат. Според специалисти от центровете по надзор и профилактика на болесттите, това може да бъде последната вяра за медицинските служащи, които нямат други средства за отбрана.

Засега липсват сравнителни проучвания по отношение на успеваемостта на маските от плат и хирургическите маски, както и за това кои типове плат са най-подходящи за изработването на маски.

Ченг чака маските да придобият по-голямо значение в Съединени американски щати и Европа след прекосяването на пандемията от COVID-19 и бъде отслабен режимът на самоизолация.

„ Представете си, че слизате рано сутринта в работен ден в метрото в Ню Йорк. Ако всички хора там са с маски, това ще понижи мащабите на болестта “, счита той. /БГНЕС



Кели Сервик, „ Сайънс “.

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР