Гражданите на ЕС не са съгласни данъците им да отиват

...
Гражданите на ЕС не са съгласни данъците им да отиват
Коментари Харесай

Гражданите на ЕС не са съгласни данъците им да отиват в държави без върховенство на закона

Гражданите на Европейски Съюз не са съгласни налозите им да отиват към страни, които не съблюдават върховенството на закона. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен в изявление за Българска телеграфна агенция във връзка измененията в отпущането на европейски средства в бъдещия бюджет на Общността.

Вярвам и се надявам, че въпросът с върховенството на закона ще има по-голяма роля при разноските по новия бюджет на Европейски Съюз до 2027 година, уточни той. Не може да желаеме от европейските жители да заплащат налози и тези пари да отиват в страни, където държавните управления съзнателно нарушават законността. Нарастват опасенията измежду жителите, че страните одобряват средствата от Европейски Съюз, само че не съблюдават главните полезности, измежду които е върховенството на закона. Въпросът с правната сигурност също се слага, добави Катайнен.

Знам, че някои страни не харесват нашето предложение, само че пък и жителите не са съгласни налозите им да отиват към страни, които не съблюдават върховенството на правото. Който няма какво да крие, когато работи по разпоредбите и съгласно европейските полезности, няма от какво да се бои. Става дума просто за почтеност, заключи той.

Катайнен означи, че в Европейския парламент има мощна поддръжка за предлагането на Европейска комисия нарушителите да бъдат лишавани от европейски фондове. Вижда се мощна поддръжка, въпреки и известна опозиция, означи той.

Заместник-председателят посочи, че бъдещата капиталова стратегия на Европейски Съюз няма да се разграничава доста от досегашния проект "Юнкер ", само че ще бъде с повече политическа устременост. Няма да има политическо въздействие при оценката на плановете - нито от Европейска комисия, нито от държавните управления. Всички планове ще бъдат оценени по личния им принос, посочи той.

По неговите думи България през днешния ден заема седмо място по мащаб на вложенията по проекта "Юнкер ". България се оправя доста добре. Няма място за паника, финансираните до момента планове в страната са такива, каквито ще бъдат подкрепяни и отсега нататък, сподели Катайнен, запитан дали софтуерните планове и проучванията няма да бъдат желани пред градежа на инфраструктура.

Новата капиталова стратегия на Европейски Съюз ще бъде ориентирана повече към опазването на природата, към дребните и междинните сдружения, проучванията. Тя ще сплоти 13 съществуващи финансови инструмента в бюджета на Европейски Съюз. Новата стратегия ще бъде по-лесна за потребление, уточни заместник-председателят. Той разясни, че се планува сдруженията, които желаят да получат финансиране, да показват плановете си пред Европейската централна банка или в нейното локално посланичество. Банката ще прави оценка предложенията и ще оказва поддръжка. Едва по-късно планът ще бъде показан на управлението на програмата, добави Катайнен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР