Гражданите на четири държави членки на ЕС все още се

...
Гражданите на четири държави членки на ЕС все още се
Коментари Харесай

Евродепутати искат от ЕК мерки за визова реципрочност със САЩ

Гражданите на четири страни членки на Европейски Съюз към момента се нуждаят от виза, с цел да пътуват до Съединени американски щати. Евродепутатите приканват Комисията да предприеме ограниченията, планувани в законодателството на Европейски Съюз, с цел да подсигурява цялостната взаимност на визите, оповестиха от пресслужбата на Европейския парламент.

С 37 гласа " за ", 21 " срещу " и 6 " въздържал се " комисията на Екологичен потенциал по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) одобри във вторник план на резолюция, призоваващ Европейската комисия да показа делегиран акт, който да анулира за 12 месеца безвизовия режим с Европейски Съюз за американски жители, както е планувано в по този начин наречения механизъм за взаимност.

България, Хърватия, Кипър и Румъния са четирите страни от Европейски Съюз, чиито жители не могат да влизат на територията на Съединени американски щати без виза, до момента в който останалите жители на Европейски Съюз са освободени от това условие за кратковременен престой (до 90 дни за интервал от 180 дни). Гражданите на Съединени американски щати също пътуват без визи за Европейски Съюз при кратковременен престой.

Съгласно законодателството на Европейски Съюз, в случай че трета страна не анулира условията за виза в границите на 24 месеца от формалното съобщение за неспазване на правилото на взаимност, Европейската комисия би трябвало да одобри делегиран акт, който да анулира безвизовия режим за жителите на тази страна за интервал от 12 месеца. Както Европейският парламент, по този начин и Съветът могат да възразят против подобен делегиран акт.

Въпросът за нарушаването на правилото на взаимност за жителите на България, Хърватия, Кипър и Румъния, беше публично издигнат на 12 април 2014 година (по това време Полша също беше в този лист, само че от 2019 година полските жители могат да пътуват безвизово до САЩ), т.е. крайният период за ответни дейности от страна на Европейската комисия изтече на 12 април 2016 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР