Гражданите на Черна гора ще избират днес нов държавен глава.

...
Гражданите на Черна гора ще избират днес нов държавен глава.
Коментари Харесай

Черна гора избира президент

Гражданите на Черна гора ще избират през днешния ден нов държавен глава.

Право на глас на тези избори имат 532 599 жители, които ще избират сред седем претенденти. Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 ч. до 20 ч. локално време (8 ч. до 21 ч. българско).

От 1990 година президенти на Черна гора са били Момир Булатович (два пъти), Мило Джуканович (един мандат) и Филип Вуянович (три пъти).

Според последните анкети любимец на изборите е водачът на ръководещата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович, който съгласно изследвания от март ще бъде подсилен от 50,6% от гласоподавателите. Основният му съперник е претендентът на болшинството от опозиционните партии Младен Боянич - предприемач с просръбски и антинатовски позиции, който се употребява с поддръжката на 35,5% от гласоподавателите.

Новост на днешните избори е, че за пръв път в историята на Черна гора взе участие жена - Драгиня Вуксанович, кандидатка на Социалдемократическата партия.

За победа на първи тур е нужна поддръжка от 51 % от гласоподавателите. Ако нито един от претендентите не успее да получи такава, ще има втори тур след две седмици.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР