Гражданите на Черна гора ще избират днес нов държавен глава

...
Гражданите на Черна гора ще избират днес нов държавен глава
Коментари Харесай

Президентски избори в Черна гора

Гражданите на Черна гора ще избират през днешния ден нов държавен глава на седмите по ред президентски избори от въвеждането на многопартийна система и трети от оповестяването на независимостта, съобщи Танюг.

Право на глас на тези избори имат 532 599 жители, които ще избират сред седем претенденти. Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 20 часа локално време /8 до 21 българско/.

От 1990 година президенти на Черна гора са били Момир Булатович /два пъти/, Мило Джуканович /един мандат/ и Филип Вуянович /три пъти/.

Според последните анкети любимец на изборите е водачът на ръководещата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович, който съгласно изследвания от март ще бъде подсилен от 50,6 % от гласоподавателите. Основният му съперник е претендентът на болшинството от опозиционните партии Младен Боянич - предприемач с просръбски и антинатовски позиции, който се употребява с поддръжката на 35,5 % от гласоподавателите.

Новост на днешните избори е, че за пръв път в историята на Черна гора взе участие жена - Драгиня Вуксанович, кандидатка на Социалдемократическата партия.

За победа на първи тур е нужна поддръжка от 51 % от гласоподавателите. Ако нито един от претендентите не успее да получи такава, ще бъде проведен втори тур след две седмици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР