Гражданите на 105 общини гласуват за кмет на втори тур.

...
Гражданите на 105 общини гласуват за кмет на втори тур.
Коментари Харесай

В 105 общини гласуват за кмет на втори тур

Гражданите на 105 общини гласоподават за кмет на втори тур. В 18 регионални центрове ще се организира втори тур на локалния избор, измежду тях са: София, Благоевград, Варна, Пловдив, Плевен, Русе и Ямбол. Жителите на 441 села ще гласоподават на втори тур за кмет на кметство. Балотаж ще има и в 31 региона за кмет на регион.

Централната изборна комисия ще следи сигнали за нарушавания на територията на страната през целия ден. Ако нарушавания бъдат открити, ще бъдат налагани и наказания. Във вчерашния ден за размисъл, който е неразрешен за пропаганда, както и днешният в ЦИК не е дошъл нито един сигнал за нередности.

В балотажите в неделя право на глас имат хората с българско поданство, навършили 18 години. Те би трябвало да имат регистрация по непрекъснат и сегашен адрес на територията на страната към 26 април, да не са под забраняване и да не изтърпяват наказване "лишаване от независимост ".

ЦИК предлага гласоподавателите да се срещнат авансово с бюлетините, чиито мостри ще видят пред изборното помещение.

От там припомниха и метода за гласоподаване. Първият стадий е слагане на знак „ X”или „ V” със наследник химикал в квадратчето от определената от гласоподавателя партия, коалиция, локална коалиция или самостоятелен претендент. Следва прегъване на бюлетината по този начин, че да не се вижда по какъв начин сте дали своят вот. Член на СИК сверява номера на бюлетината и слага втория щемпел върху нея. А гласоподавателят пуска бюлетината в изборната урна.

На втория кръг от изборите в бюлетината още веднъж ще има квадратче "не поддържам никого ", което се смята за автентичен глас за гласоподавателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от претендентите, защото там определящи са единствено действителните гласове за него.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР