Гражданите, които се обявиха за българи, бяха редовно и пряко

...
Гражданите, които се обявиха за българи, бяха редовно и пряко
Коментари Харесай

Българите в Македония: На преброяването записаха като македонци

" Гражданите, които се оповестиха за българи, бяха постоянно и директно обиждани и омаловажавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии. " За това сигнализират от Културния център " Иван Михайлов " - Битоля във връзка преброяването в Северна Македония, което завърши на 30 септември.

Сигналът за " систематичния административен напън върху македонците с българско съзнание " е изпратен до президента Румен Радев, оповестява " Офнюз ".

" Ясно е, че задачата е да се сътвори неправилното разбиране, че ние, македонските българи, сме малцинство, а не същински държавотворен съставен елемент в нашата Родина " - пишат от Културния център " Иван Михайлов ".

" На доста места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматизирано се записват като „ македонци “; Имаме случаи, в които в случай че един член на фамилията (първият регистриран) се заявява като македонец, преброителят автоматизирано записва цялото семейство като „ македонци “. Имаше доста недоволства от тези дейности, само че единствено една алегорична част от тях беше сполучливо поправена. Доказателства за тази необятно публикувана проблематична процедура могат да бъдат открити в формалната е-поща на Статистическата работа на Република Северна Македония " - показват от организацията.

" В най-драстичните случаи от хората, които са се оповестили за българи, бе поискано да показват български държавни документи, паспорти и така нататък - като „ доказателство “, с цел да ги записват като такива (по-голямата част от македонските българи нямаме българско гражданство). Впоследствие тези хора бяха регистрирани като македонци, под претекст, че не могат или не смеят да показват подобен документ " - алармират още от Културния център " Иван Михайлов ".

Според македонците с българско съзнание " обидите, унижението и натискът не са просто дело на изолирани преброители, а добре структуриран авансово квалифициран акт на съответните лица, взимащи решения ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР