Гражданите, които са изтеглили кредит, но по някаква сериозна причина

...
Гражданите, които са изтеглили кредит, но по някаква сериозна причина
Коментари Харесай

Манолова: Закон за личния фалит, длъжници бягат в сивата икономика

Гражданите, които са изтеглили заем, само че по някаква сериозна причина не могат да го изплащат, би трябвало да имат право на оповестяване на персонален банкрут. 

България е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма закон за персоналния банкрут, съобщи омбудсманът Мая Манолова по Нова тв. Тя добави, че все още към един милион българи имат проблеми с заплащането на сметките си, само че не всички те са със свръхзадължения. 

Според Манолова изпадналите в сходно състояние хора нормално минават в сивата стопанска система или бягат в чужбина, с цел да спасят себе си и фамилиите си. " Така се унищожават десетки хиляди човешки ориси. Това не е добре и за страната ", разяснява омбудсманът. 

Манолова предлага, след преценка на ситуацията на съответния жител, той да може да се споразумее със своя заемодател за разсрочване или даже съкращаване на дължимата сума. Трябвало да има вид и за погашение на заема на по-късен стадий, когато длъжникът си откри работа или оздравее. 

Тя разяснява и тематиката за определянето цените на ток, парно, вода и природен газ, което преди дни отнесе до Конституционния съд. Всеки жител би трябвало да може да оспорва цените, тъй като това са публични услуги, които се дават в изискванията на монопол, сподели Манолова.

Тя изясни, че цените на услугите на мобилните оператори, да вземем за пример, няма да могат да се апелират, тъй като в този бранш има пазарна стопанска система и потребителите имат избор. Манолова счита обаче, че би трябвало да се сътвори механизъм за надзор и върху претенциите на банките.

Те са единствените субекти, които, без нищо да потвърждават, могат да се снабдят с изпълнителен лист за сума, посочена от тях, и да лишават цялото ви имущество, разяснява омбудсманът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР