Гражданите, които желаят да газифицират жилищата си, ще могат да

...
Гражданите, които желаят да газифицират жилищата си, ще могат да
Коментари Харесай

Увеличава се безвъзмездната европомощ за битова газификация

Гражданите, които желаят да газифицират жилищата си, ще могат да употребяват по-високо безплатно финансиране от европейската стратегия за енергийна успеваемост DESIREЕ GAS, оповестиха от енергийното министерство в четвъртък. Вече помощта се усилва от 20 на 30% от допустимите разноски по плана без Данък добавена стойност.

Занапред на клиентите ще се покрива напълно и таксата за присъединение към газоснабдителната мрежа без Данък добавена стойност, на клиентите ще би трябвало да погасят сами цената на връзката от домовете от мрежата. За по-отдалечените точки за свързване това са съществени разноски, в случай че потребителите не се обединят и не си ги поделят.

Запазва се таванът на финансиране от 1000 eвро за високоефективни котли и 1200 eвро за кондензационни котли на домакинство.

Удължава се обаче срокът за кандидатстване за финансиране и той ще е до юни 2020 година

Промените по настоящата от 2016 година стратегия бяха контрактувани с газоразпределителните сдружения и подписани в четвъртък в наличието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на Валентин Шайдер – началник на Международен фонд Козлодуй от Европейската банка за възобновяване и развиване, който действително дава средствата..

Това ще разреши по-голям брой семейства да се възползват от преференциалните условия за битова газификация, сподели министър Петкова по време на церемонията за сключване на спомагателните съглашения.

Домакинствата, които към този момент са газифицирани по програмата, също ще могат да се възползват от усъвършенстваните условия. Разликата сред 20% и 30% и таксата за присъединение ще им бъде възобновена през месечните сметки за употребения природен газ. За да се възползват от това, те би трябвало да подадат заявление в локалното газоразпределително сдружение до 31 март 2019 година

Проектът DESIREE GAS е на стойност 10 млн. евро, финансирани от Международния фонд „ Козлодуй “. Той има за цел да подтиква битовата газификация, заменяйки отоплителните системи на жилищните здания с такива на природен газ. До момента в плана вземат участие 13 от лицензираните газоразпределителни сдружения: „ Комекес “ АД, „ Овергаз мрежи “ АД, „ Газинженеринг “ ООД, „ Кнежа газ “ ООД, „ Ситигаз България “ ЕАД, „ Карлово газ “ ООД, „ Неврокоп газ “ АД, „ Свиленград газ “ АД, „ Си Ен Джи Марица “ ООД, „ Газоенергийно сдружение Елин Пелин “ ЕООД, „ ТЕЦЕКО “ ООД, „ Аресгаз “ АД и „ Севлиевогаз 2000 “ АД. Повече от 3100 семейства се възползваха до момента от препоръчаните преференциални условия.

Очаква се реализацията на плана да докара до понижаване на излъчванията парникови газове със 70 хиляди тона годишно, или общо с 1 млн. тона за икономическия живот на конфигурираното съоръжение. Икономиите на електричество се правят оценка на 142 хиляди мегаватчаса годишно, а спестените разноски на семействата – на 1.5 млн. евро годишно, показаха от енергийното министерство.

Международен фонд " Козлодуй “ се финансира със средства от Европейския съюз и обособени донори: Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Обединеното кралство и Швейцария.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР