Гражданите имат едно право – да плащат. КЕВР абсолютно формално

...
Гражданите имат едно право – да плащат. КЕВР абсолютно формално
Коментари Харесай

Мая Манолова хем на война срещу КЕВР за тока и парното, хем законът е виновен

Гражданите имат едно право – да заплащат. КЕВР безусловно официално организират така наречен открити съвещания и в действителност се чува гласът единствено на мополистите. Така е и в съответния случай, в който открихме с моя екип голям брой нарушавания в процедурата по издаване на решението на КЕВР за цената на парното и парното. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по отношение на следващата си " война " срещу КЕВР.
Припомняме, че през днешния ден, 4 юли, в 10:00 часа ще внесе иск във Върховната административна прокуратура против решенията на Комисията за водно и енергийно контролиране за повишаване цените на тока и парното от 1 юли 2018 година. С тези решения токът нарастна приблизително с 2,03%, а топлинната сила (парно плюс топла вода) – приблизително със 7,33%.
КЕВР не регистрира обществената търпимост на тези цени – когато цената на природния газ пада на интернационалните пазари, няма реакция. В края на предходната година имаше поевтиняване от 7,27% на цената на газа, а нямаше поевтиняване на тока и парното . През 2015 година, при сходна цена на газа, цените на парното и тока в България са други, сподели още омбудсманът.
Манолова видя проблем в това, че единствено ЕРП-тата могат да апелират решения на КЕВР, само че призна, че по този начин било по закон . Всъщност през вчерашния ден, 3 юли, Конституционният съд излезе с решение за какво жители не могат да апелират ценовите решения на КЕВР – тъй като КЕВР приема решение за пределна цена, само че това не е крайната цена за потребителите, защото сдруженията могат да слагат и по-ниска цена. Идеята е, че КЕВР поставя единствено таван, не точна цена. А самата Манолова разяснява, че претекстовете на Конституционния съд били " много уравновесени ", само че на ход били депутатите, които трябвало да трансформират закона . Писах рекомендация в тази тенденция, само че при последните промени в Закона за енергетиката не бяха взети поради от народните представители, оплака се омбудсманът. Тя беше безапелационна – съдът следва да е последната инстанция, която да взема решение, а в този момент единствено прокуратурата, отвън ЕРП-тата, може да оспорва решения на КЕВР.
Междувременно КЕВР получи сериозна поддръжка от бизнеса. Още през вчерашния ден, 3 юли, Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) поддържа комисията, напомняйки, че преди да пристигна този състав на КЕВР, отпред с Иван Иванов, бранш " Енергетика " е бил в колапс, с задължения от 800 млн. лв. през 2015 година – поради „ изкуствено понижаване на цената на тока за битовите потребители” (бел. ред. – по времето на кабинета " Орешарски " ). Иванов обаче съумял да го стабилизира. Работодателите припомнят, че " неплатените поради популизъм сметки на бита, на следващия ден се заплащат от всички с лихвите ".
Днес, 4 юли, американските централи AES България и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", Асоциация " Хидроенергия ", Българската фотоволтаична асоциация и трите ЕРП-та - EVN България, Енрго-про, ЧЕЗ Груп България, също поддържаха КЕВР.
Помощта за хората с увреждания
Манолова разгласи, че е извънредно обезпокоена от импортирани текстове за корекция на Закона за интеграция на хората с увреждания, касаещи размера на добавките за хората с увреждания – да вземем за пример за превоз, за образование, за рехабилитация, за наем на общинско жилище, за диетично хранен и лекарствени артикули, за налична информация и така нататък Те щели да се пресмятат като % от минималния обезпечен приход, който в този момент е 75 лв.. С други думи, ще се стигне до парадокси една добавка да е 7,50 лв.. Това е срещу Конвенцията за отбрана на правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации, където ясно е посочено, че помощта за хора с увреждания се дефинира според потребностите им, настоя Манолова, която добави, че на общественото министерство му било казано да си промени правилника за осъществяване на закона поради тъкмо подобен метод, а в този момент то вкарвало същите ремонти непосредствено в закона.
Разчитам, че народните представители ще ни чуят, приключи омбудсманът, визирайки поддръжка от страна на депутати на " Воля " и Българска социалистическа партия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР