Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на

...
Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на
Коментари Харесай

Публични събития от визитата на папата и зони за контрол

Гражданите и гостите на София ще могат да участват на три съществени събития от програмата на визитата на папа Франциск в България през днешния ден и на следващия ден. /къде са пропускателните пунктове вижте на картите/

 Пунктове за достъп и ограничения за сигурност за наличие на неделната молитва
© Столична община/МВР

Пунктове за достъп и ограничения за сигурност за наличие на неделната молитва " Царица небесна " на площад " Свети Александър Невски " през днешния ден от 13 ч.

Днес, в първия ден на апостолическото пътешестване, в 13.00 часа Светият отец ще произнесе неделната молитва " Царица небесна " на площад " Свети Александър Невски ". " Царица небесна " всяка седмица се наблюдава в ефир от над 100 милиона вярващи от целия свят. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. " Св. Александър Невски " ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, обичана на папа Йоан XXIII или така наречен български папа – архиепископ Анджело Ронкали.

 Пунктове за достъп и ограничения за сигурност за литургията на площад
© Столична община/МВР

Пунктове за достъп и ограничения за сигурност за литургията на площад " Княз Александър I " през днешния ден от 16:45ч., за която към този момент са декларирали наличие над 7500 души

По-късно следобяд папата ще отслужи и литургия на площад " Княз Александър I ", за която към този момент са декларирали наличие над 7500 души, оповестяват от нунциатурата в България. За да доближи до сцената на площада, папата ще премине със особено оборудваната си кола - папамобил, по бул. " Цар Освободител ", къдато също може да бъде забелязан от хората.

Едно от най-знаковите събития от визитата ще бъде на идващия ден – 6 май, вечерта, малко преди папа Франциск да замине от България. В 18.15 часа на пл. " Независимост " е планувано " Събитие за мир ", на което папата ще насочи обръщение за мир и ще прочете също молитва. За него са поканени представители на другите вероизповедания в България. А шест деца, изповядващи всяко друга вяра, ще възпламенят шест факли в знак на победа на светлината и мира над тъмнината и опълчването.

 Пунктове за достъп и ограничения за сигурност за събитието за мир на 6 май от 18.15 часа на пл.
© Столична община/МВР

Пунктове за достъп и ограничения за сигурност за събитието за мир на 6 май от 18.15 часа на пл. " Независимост " в София

Мястото също е определено алегорично, защото намиращите се наоколо черква, синагога, джамия, символизират единение и носят дух на приемливост.

В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причестяване, което папа Франциск ще даде на деца в църквата " Пресвето сърце Исусово " в 11.15 часа на 6 май. За задачата пред храма са избрани зони за жители, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

Всички искащи да участват на събитията ще бъдат допускани след инспекция на построените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани гости във очевидно нетрезво положение, както и такива, които носят обемисти багажи и неразрешени предмети – огнестрелно оръжие, пиротехнически произведения, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри.

Заради нараснали ограничения за сигурност в центъра от Министерство на вътрешните работи и НСО поучават искащите да видят папата и неговия папамобил, да идват на събитията оптимално рано, като пунктовете за надзор ще са отворени три часа преди събитията.

По време на провеждането на събитията от визитата на папа Франциск е допустимо да възникне краткотрайно усложнение в придвижването.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Папата в България (19)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР