Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или

...
Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или
Коментари Харесай

Плащаме 80 на сто от глобата, ако го направим в срока на обжалване

Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени санкции или имуществени наказания, ще могат да платят единствено 80 на 100 от сумата, посочена в наказателното разпореждане, в случай че го създадат в периода на обжалване. Това е една от измененията в Закона за административните нарушавания и санкции, която Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание. 

Пакетът с промени е препоръчан от вицепремиера Екатерина Захариева след извършени необятни съвещания с представители на изпълнителната власт, съда, прокуратурата, адвокатурата, научните среди, Националното съдружие на общините в Република България, жители, търговски сдружения, работодателски организации, задгранични търговски и индустриални камари. 

Възможността за понижено заплащане на санкцията цели повишение на събираемостта, навременност на глобата и облекчение на съдилищата от огромен брой каузи, защото при заплащането в понижен размер няма да може да се апелира размерът на наложената глоба. Предвижда се обаче наказателното разпореждане да може да се апелира по повод размера на другото по тип административно наказване, в случай че има наложено такова наред с санкцията или по отношение на отнети движимости в интерес на страната. Самият извършител ще избира дали да се възползва от заплащане на санкцията или имуществената глоба в понижен размер или да апелира пред съда цялото наказателно разпореждане. 

Въвежда се и така наречен съглашение, което ще разреши привършване на административнонаказателното произвеждане в къси периоди. Контролните органи са длъжни да разяснят на лицето правните благоприятни условия и последствията от съглашението. То се сформира в писмена форма сред страните и се издава вместо наказателно разпореждане. При сключването му е планувано понижаване на размера на санкцията или имуществената глоба - в размер на 70 % от минимума или абсолютния размер на санкцията или имуществената глоба очакван в закона за осъщественото нарушаване, а когато в закона не е очакван най-малко - се дефинира от наказващия орган, само че не повече от 70 % от половината от максимума.

Споразумение няма да може да се подписа в четири случая: за наново осъществено нарушение; когато нарушаването не попада в дефиницията за повторност по силата на специфичен закон - за нарушаване, осъществено в едногодишен период от влизане в действие на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказване или е издадено предизвестие за нарушаване от същия вид; когато действието съставлява престъпление; когато признанието на нарушителя не се поддържа от материалите по преписката. Споразумението е дефинитивно и има последствията на влезнало в действие наказателно разпореждане. Сумата се заплаща в 14-дневен период от сключването, а ако не бъде заплатена, наказващият орган афишира, че не е реализирано съглашение и издава наказателно разпореждане. 

Законопроектът основава ефикасни правни гаранции за отбраната на жителите в извънсъдебната фаза на процеса посредством обжалваемост на всички актове, които могат да обиден правата и законните ползи на лицата. Вече ще могат да се апелират предизвестието по член 28 Закон за административните нарушения и наказания, издадено при незначителен случай на нарушаване и резолюцията за преустановяване на административнонаказателното произвеждане, с изключение на когато наказващият орган приключва производството и изпраща материалите по преписката на прокурора, заради открити признаци на осъществено закононарушение. Когато наказващият орган е направил предписание с материални доказателства или е лишил движимости в интерес на страната, съответният акт ще може да се апелира и от притежателя на движимостите. Тези промени са в унисон с член 120, алинея 2 от Конституцията на Република България, предусещащ жителите и юридическите лица да могат да апелират всички административни актове, които ги засягат, с член 6, ал 1 от Европейска конвенция за правата на човека, предусещащ, че всяко лице при определянето на неговите цивилен права и отговорности има право на заслужено и обществено гледане на неговото дело в рационален период от самостоятелен и неутрален съд, и с член 1 от Протокол 1 от Европейска конвенция за правата на човека по отношение на правото на необезпокоявано прилагане на притежания. 

Друга гаранция за практикуване правото на отбрана на лицата е нарастването на процесуалните периоди. Срокът за складиране на възражения против формирания акт за определяне на административно нарушаване се усилва от 3 на 7 дни , а срокът за оборване на наказателни постановления и другите актове на наказващия орган - от 7 на 14 дни. Така жителите и бизнесът ще имат повече време да провеждат отбраната на своите права и законни ползи. 

С плана се плануват и повече превантивни антикорупционни ограничения при реализиране на контролната и санкционна активност на администрацията — планува се отправяне единствено на документално, само че не и на устно предизвестие при незначителен случай на нарушаване и ограничение правото на субективна преценка на наказващия орган по отношение на това, по кое време е налице незначителен случай, посредством основаване на законова формулировка на това понятие; уголемява се кръгът на лицата, които могат да желаят обновяване на производството; лимитира се субективната преценка на наказващите органи за размера на глобата, при положение на подписване на съглашение за приключване на административнонаказателното производство; вкарват се ясни правила по кое време лице с пълномощие на актосъставител, не следва да сформира акт за определяне на административно нарушаване или са налице учредения за отказ на наказващия орган, периодите и реда за отказ на наказващия орган; лимитират се основанията за преустановяване на производството и реквизитите на стимулираната резолюция; планува се обвързване за наказващия орган да изложи претекстове в наказателното разпореждане във връзка с типа и размера на наложената административна глоба. 

Предлага се осъвременяване на института на обновяване на административнонаказателното произвеждане посредством прецизиране на подлежащите на обновяване актове и периодите за това. Допълват се и основанията за обновяване с нови такива - когато с решение на Европейския съд по правата на индивида е открито нарушаване на Европейска конвенция за правата на човека, което има значително значение за делото или преписката; когато вследствие позволено значително нарушаване на процесуалните правила правоимащите лица са били лишени от опцията да вземат участие в административнонаказателното произвеждане или не са били съответно представлявани; когато с влезнало в действие решение на съда се анулира административен акт, констатациите, в който са взети поради от наказващия орган при издаване на наказателното разпореждане и др. 

Предвижда се при спорна или неправилна процедура по приложението на Закон за административните нарушения и наказания да се произнасят взаимно съответните колегиите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд с оглед спецификите на административното наказване. Разширява се също по този начин кръгът на органите, които могат да предизвикват тълкувателна процедура на висшите правосъдни инстанции посредством включване на Министерския съвет, всички министри и групови органи на власт, основани със закон и отговарящи за осъществяването на съответния нормативен акт. 

Следвайки заложените от държавното управление цели за развиване на електронното ръководство, се урежда опцията, при категорично декларирано предпочитание от нарушителя, наказателното разпореждане да му се връчва посредством изпращане на известие до личен профил, регистриран в осведомителната система за несъмнено електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното ръководство. 

С оглед на развиването на цифровото общество и запълването на празноти в закона се урежда териториалната подготвеност на наказващите органи за нарушавания, осъществени в киберпространството. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР