Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или

...
Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или
Коментари Харесай

Плащаме по-ниски глоби при едно условие

Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени санкции или имуществени наказания, да могат да платят единствено 80 на 100 от сумата, посочена в наказателното разпореждане, в случай че го създадат в периода на обжалване. Това планува нов план за огромни промени в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), представен от Правен свят. Той е  публикуван за публично разискване на мястото на предходен вид, против който имаше редица възраожения от специалисти и адвокати. Написан е от специалисти на Екатерина Захариева, в качеството й на вицепремиер по правосъдната промяна.

Възможността за понижено заплащане на санкцията цели повишение на събираемостта, навременност на глобата и облекчение на съдилищата от огромен брой каузи, защото при заплащането в понижен размер няма да може да се апелира размерът на наложената глоба.

Нарушител ще избира дали да се възползва от заплащане на санкцията или имуществената глоба в понижен размер или да апелира пред съда цялото наказателно разпореждане.

Въвежда се и така наречен съглашение, което ще разреши привършване на административнонаказателното произвеждане в къси периоди.

Наказващият орган ще е задължен да обясни на лицето плюсовете и последствията от съглашението. То ще се сформира в писмена форма и ще се издава вместо наказателно разпореждане.

При сключването му е планувано понижаване на размера на санкцията или имуществената глоба - в размер на 70% от минимума, очакван за осъщественото нарушаване, а когато в закона не е очакван най-малко – по договаряне сред страните, само че не повече от 70% от половината от максимума.

Споразумение няма да може да се подписа за наново осъществено нарушаване. То е дефинитивно и е равнозначно на влезнало в действие наказателно разпореждане. Сумата по него би трябвало да заплати в 14-дневен период, в противоположен случай наказващият орган издава наказателно разпореждане.

В плана се разказва и обвързване на наказващия орган да изложи претекстове във връзка с типа и размера на наложената административна глоба.

Урежда се и опция, при категорично декларирано предпочитание от лицето, за връчване на наказателното разпореждане посредством изпращане на известие до личен профил, регистриран в осведомителната система за несъмнено електронно връчване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР