Гражданите движат кредитния пазар в страната. През октомври отпуснатите банкови

...
Гражданите движат кредитния пазар в страната. През октомври отпуснатите банкови
Коментари Харесай

Гражданите движат кредитния пазар

Гражданите движат кредитния пазар в страната. През октомври отпуснатите банкови заеми за семействата нарастват със 153 млн. лева и доближават 19,662 милиарда лева, сочат данните на Българска народна банка. Като нарастване има както при жилищните, по този начин и при потребителските заеми.
Същевременно общият размер на заемите за бизнеса през октомври се свива с 88 млн. лева и доближава 31,286 милиарда лева Всъщност при корпоративното кредитиране пазарът се диктува от няколко десетки огромни предприятия в страната. А доста от компаниите избират да не взимат заеми, с които да уголемяват активността си и разчитат на лични средства, задгранични вложители или пък не вършат проекти за развиване и не им е належащо финансиране.
Това се потвърждава и от данните за отпуснатите заеми в границите на година. За 12 месеца заемите за нефинансовите предприятия се усилват с 454 млн. лева, или единствено с 1,5%, сочат данните на Българска народна банка. И макар че, бизнес заемите към момента са много повече като размер от отпуснатите заеми за семействата, при кредитирането на жителите има много по-голямо оживление. За година заемите за жители са се нараснали с 1,172 милиарда лева, или с 6,3%.
През октомври депозитите на бизнеса в банките нарастват с 431 млн. лева Това, дружно със понижение размер на кредитирането демонстрира, че предприятията избират да натрупат парите си в банки, вместо да ги влагат в активността си, или пък да подвигат заплатите на хората. През октомври депозитите на семействата също се усилват - със 193 млн. лева, само че това е много по-бавен ритъм на повишаване, в сравнение с спестяванията на бизнеса. В рамките на година компаниите също натрупат повече пари на влог в банките, в сравнение с семействата, съобщи Стандарт нюз.
За последните 12 месеца депозитите на бизнеса са нарастнали с 2,652 милиарда лева, а на жителите - с 2,52 милиарда лева Като при жителите има наклонност да се усилват спестяванията на богатите, а по-бедните теглят от спестяванията си с цел да вържат фамилния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР