Граждани сигнализират министъра на културата, прокуратурата и РДНСК за ремонта

...
Граждани сигнализират министъра на културата, прокуратурата и РДНСК за ремонта
Коментари Харесай

Протест за паветата на бул. Прага, местят ги на квартални улици

Граждани алармират министъра на културата, прокуратурата и РДНСК за ремонта на столичния бул. Прага, който планува паветата в сектора от Петте кьошета до бул. " Пенчо Славейков " да бъдат сменени с асфалт. 

Това оповестиха от самодейността за публичен релсов превоз. Според тях по този начин се нарушава Закона за културното завещание. Булевардът е посочен поименно в заповед на Вежди Рашидов, упълномощил тогавашния зам. министър, а в този момент министър на културата Боил Банов за оповестяване на всички керамични и гранитни паважни улици в София за недвижима културна полезност от локално значение, настояват от ИОРТ. 

„ Необхидимостта от ремонта е безспорна, само че ние настояваме паветата да се пренаредят качествено. Това, което е пропуснато да се направи и до момента, бе да се слагат по цялата дължина на булеварда паветата с
по-малки размери (8-10 см.) на арки, каквито са в частта до бул. Пенчо Славейков ”, разяснява Георги Статков от самодейността за публичен и релсов превоз. 

Други проблеми с плана са свързани и с неналичието на изясненост какво ще се случи със извънредно скъпите гранитни бордюри, които костват 5 пъти по-скъпо от бетоновите си аналози. Не е ясно дали на булеварда се предвижда създаване на велосипедна алея. Има опасения и, че след вероятно асфалтиране, доста от кестените ще
изсъхнат, настояват още от Инициативата. 

Утре от 19 часа е планувана среща за опазване на паветата по бул. Прага на кръстовището на Петте кьошета. 

Реконструкцията на бул. Прага планува и замяна на канализационната мрежа, настилката, уличното осветяване, гранитните бордюри остават, съобщи за OFFNews зам.-кметът по превоза на Столична община Евгени Крусев. На местата, където бордюрите липсват, те ще бъдат сменени с нови, само че не бетонни, а отново гранитни, изясни той. Според него няма връзка сред положението на дърветата - кестените по булеварда, и типа настилка на платното.  

Паветата сигурно са полезност, те ще бъдат откарани в склада на общината в квартал " Враждебна " и ще бъдат сложени на други вътрешно квартални улици, сподели още Крусев. Той даде образец с ул. " Вашнгтон ", на която асфалтът се подменя с павета. 

Към момента велоалея на " Прага " няма да се прави, посочи зам.-кметът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР