Граждани сигнализираха, че без никакви документи са построени минерална баня,

...
Граждани сигнализираха, че без никакви документи са построени минерална баня,
Коментари Харесай

Граждани сигнализират за незаконно строителство на Рупите

Граждани алармираха, че без никакви документи са издигнати минерална баня, паркинг и заведение в местността Рупите. Те упорстват за незабавни инспекции и мигновено срутване на обектите. От община Петрич обаче показаха, че се търси законният метод това да се случи.
Сигналът за нелегално строителство е от локални поданици. Те настояват, че община Петрич работи непозволено, като толерира противозаконните обекти. „ Общината строи без безусловно никакви документи и разрешителни здания, пътища, паркинги, безусловно противозаконни, няма документи”, уточни Венцислав Танев.
„ Другото фрапиращо нарушаване е, че община Петрич взима непозволено наем за тези съответни постройки. Съответно паркингът е захранен с ток, това допуска прекосяване на ел мрежа през няколко парцела, безусловно без никаква планова документи, без никакви планове и надзор”, счита Крум Танев.
Два от обектите - минералната баня и заведението са издигнати още преди 20 години. За тях през 2004 година са издадени удостоверения за толерантност, които ги защищават от унищожаване. През 2018-та тогавашният основен проектант на община Петрич изискал от съда въпросните удостоверения да отпаднат. Съдът обаче отхвърлил настояването и по този начин удостоверенията за толерантност важат и до през днешния ден. А обектите няма по какъв начин да бъдат съборени.
„ Няма логичност общината да стартира нова процедура и отначало да издаде заповед по същите тези причини и още веднъж да рискуваме тя да бъде анулирана от съда. Най-разумното за е не да се издават нови заповеди по едни и същи причини, които да бъдат отхвърляни от съда, а да се съобразим с предвижданията на Общ устройствен план на общината, който ще бъде признат скоро. Ние несъмнено мислим в посока там да бъдат вкарани точни и ясни правила за строителство в тази зона”, посочи зам.-кметът на община Петрич Минка Салагьорова.
В отговор от Дирекцията за строителен надзор показват, че за въпросните обекти не са показани строителни бумаги. Тъй като те са Пета категория по смисъла на Закон за устройство на територията, РДНСК разпорежда на общината да ревизира случая.
„ Не държим на запазването на тези обекти, каквито внушения се вършат. В предварителния план на Общ устройствен план може да се види от всеки. Точно за този парцел е дадена устройствена зона озеленяване. Отново ще ни бъде дадена опция да проверим дали тези обекти ще са несъответствуващи по местоположение”, сподели още Салагьорова.
В края на 2019 година прокуратурата спря градежа на път в местността Рупите, откакто се оказа, че той минава през предпазена територия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР