Граждани се събраха пред Парламента, за да протестират срещу промените

...
Граждани се събраха пред Парламента, за да протестират срещу промените
Коментари Харесай

Граждани на протест пред НС срещу хартиената бюлетина

Граждани се събраха пред Парламента, с цел да стачкуват против измененията в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина, съобщи кореспондент на БГНЕС

Протестът е проведен от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", откакто Правна комисия заседаваше над 18 часа, в това число и през нощта, с цел да гласоподава връщането на хартиената бюлетина. На митинга участват и представители на неправителствените организации " Ние идваме! ", " Боец ", " Спаси София " и други

“Протестите ще продължат до успеха. Ние разчитаме на социална поддръжка, с цел да се вразумят хората, които вкараха този закон. Това предложение е на Българска социалистическа партия, тъй че я ръцете на Нинова е решение на казуса. ” Това съобщи за БГНЕС съпредседателят на Демократична България, Атанас Атанасов.

“Искат да се върне хартиената бюлетина, с цел да може да отидем във време, в което недействителните бюлетини и подправените протоколи бяха стотици хиляди. Аз съм учуден от държанието на Корнелия Нинова, тъй като знам, че в партията има разбой. Един от знаковите хора в парламентарната група на Българска социалистическа партия, които бяха срещу хартиената бюлетина, беше отстранен от правна комисия, с цел да се обезпечат в това среднощно съвещание тези промени. ”, съобщи още Атанасов. Нинова си търси сътрудници за ново държавно управление и очевидно ние не сме надеждни сътрудници. Те към този момент с ГЕРБ образуват болшинства по доста точки ”, посочи още Атанасов.

“Аз съм горделив, че когато се избираше правна комисия, аз не гласувах за Радомир Чолаков от ГЕРБ да бъде ръководител на правната комисия, тъй като няма разговор и без публично разискване това решение беше пробутано за 18 часа ”, акцентира още Атанасов. И разгласи, че до момента в който не се реши въпроса с Изборния кодекс, Демократична България няма да влязат в пленарна зала.

“Всички хора тук са за почтени избори, и с цел да не се върнем в годините на подправените бюлетини. Много е значимо, че измежду нощ тези хора одобриха тези промени и в този момент хората са тук, с цел да изкажат своето неодобрение. Трябва да махнем някои от опорките на Борисов - първо, машините са на Борисов, съгласно мен българският Мандуро е Борисов, тъй като той е приел тези машини. Второ, да казваш, че си и за хартиена бюлетина, и за машинно гласоподаване, само че като премахваш публичните препоръки на ЦИК в среднощ, - в коя друга страна се случват тези неща измежду нощ, това е като един апаш ”, Това съобщи и водачът на Политическа партия Кирил Петков. “Сега ще видите уклончиви отговори от тяхна страна за всичко, което ние предложихме. Сега даваме опция за отваряне на комисия за Изборния кодекс, дано дружно всички партии и неправителствените организации да минем по всички точки и да решим, само че тяхната същинска цел е да подменят вота на българските жители, да го създадат в късните часове. Ние няма да отстъпим за това. Борисов е най-хубавият артист на света, може от заран до вечер да ни прави спектакъл, следете дейностите. Има член 82 от правилника, с който може да бъде отдръпнат законопроектът ”, разяснява още Петков. “На българските жители им е доста по-важно какво ще се случва с минималната работна заплата, с пенсиите, данъчните заеми за младите фамилии, за какво ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи взеха решение, че Изборният кодекс е най-важното решение в този момент. В сряда ще влезем в Народно събрание, с цел да предложим основаването на тази комисия за Изборния кодекс, и те в случай че откажат, тогава всички български жители ще видят, че никой не желае да приказва за почтени избори, а желаят да се открадне вота на гласоподавателите ”, акцентира още Кирил Петков.

Протестиращите също показаха недоволството си от хартиената бюлетина. Бисер посочи, че нейното въвеждане е срамно за България. “Все едно сме една африканска страна, плюс това опитът демонстрира, че това е метод мафията да краде гласове. Хартията е методът да се манипулира процесът ”, разяснява още протестиращият.

Златка Цекова също означи като мотив лесното манипулиране на гражданския избор с хартиени бюлетини. “Лесно могат да създадат невалидни хартиените бюлетини с една точка на друго място в друго квадратче, да вземем за пример. ”

Боян пък счита, че въвеждането на хартиената бюлетина ще се върнем обратно по времето на феодализма. " С хартиената бюлетина щели да ни раздадат и една волска кола, тъй като те вървят ръка за ръка. Хората откакто могат да употребяват банкомати, би трябвало да употребяват и машини за гласоподаване ”, акцентира още протестиращият. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР