Граждани се събраха на протест пред Паметника на съветската армия

...
Граждани се събраха на протест пред Паметника на съветската армия
Коментари Харесай

Граждани отново поискаха да се демонтира Паметникът на съветската армия

Граждани се събраха на митинг пред Паметника на руската войска в столицата. Хората упорстват монументът да бъде демонтиран, съобщи bTV.

Протестиращите подсетиха, че през март 1993 година Столичният общински съвет е взел решение за ремонт на паметника, като скулптурните фигури и барелефи бъдат свалени и съхранени в музей навън.

Свързаните с това действия е трябвало да бъдат разплатени напълно с дарения от юридически и физически лица, които към този момент са били събрани за тази цел.

През април същата година към монумента е издигнато скеле, а на мястото е конфигуриран специфичен кран, само че решението на общинарите не е изпълнено.

Кметът Александър Янчулев уведомява тогавашния министър председател Любен Беров, че осъществяването на решението е спряно с джука заповед на вътрешния министър в неговото държавно управление - Виктор Михайлов.

И още - през 2013 година Столична община е решила да се разгласи интернационален конкурс за образа на Княжеската градинка , на чиято територия е повдигнат паметникът.

Днешната дата беше определена алегорично за протестната акция, тай като преди 73 години тогавашният Съюз на съветските социалистически републики окупира България, разясниха основателите на недоволството, измежду които Гражданска самодейност за разглобяване на монумента и ДСБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР