Граждани се събраха днес на протест срещу строителството на метрото

...
Граждани се събраха днес на протест срещу строителството на метрото
Коментари Харесай

Протест срещу строителството на метрото в Белград

Граждани се събраха през днешния ден на митинг против строителството на метрото в Белград на Макиншко поле, където беше направена първата копка, съобщи организация Бета. Те блокираха пътя и не разрешават на камионите да изоставен строителната площадка, предава Българска телеграфна агенция. 

Протестът е проведен от Движение " Екологично въстание ". Хората се притесняват, че построяването на метрото на Макиншко поле, където се намира един от главните водоизточници на Белград, заплашва водоснабдяването на столицата. От опозиционното Движение на свободните жители показват също, че плануваното трасе на метрото е излишно скъпо, незадоволително ефикасно и няма да реализира никакви резултати. 

Активистът еколог Александър Йованович Чута съобщи пред протестиращите, че ръководещите " лъжат " със строителните работи и казусът се взема решение с всеобщи митинги и на избори. 

" Трябва да бъдем на улиците, да се договорим поради всичко, което ни предизвикват, не знаеш къде по-напред да протестираш, сподели Чута. Той съобщи, че протестиращите ще продължат да блокират камионите още известно време и по-късно ще вземат решение за по-нататъшните си дейности. И още, Чута прикани всички политически партии, които участват на митинга, да се срещнат с жителите и всички дружно да помислят по какъв начин да се реши казусът с построяването на метрото на Макиншко поле. 

Междувременно, министърът на финансите в сръбското държавно управление Синиша Мали заяви, че всичко е готово за започване на строителството на белградското метро, съобщи Танюг.

" Исторически ден, който дочакаха генерации наши жители. Много управляващи преди нас възнамеряваха създаване на метро, само че никой не направи нищо съответно по този въпрос. Ние, въпреки това, отдавна интензивно работим по този план, който е от голямо стратегическо значение за град Белград и Република Сърбия ", написа Мали в Instagram.

Министърът уточни, че метрото, което ще се построи, ще бъде най-съвременно и изцяло автоматизирано. Първата линия ще бъде дълга 21,1 километра и ще има 21 станции. Втората линия ще бъде дълга 21 километра и ще има 23 станции, двете линии ще се пресичат на " Савския " площад.
 
" Исторически ден за Сърбия ", написа и вестник " Вечерне новости ", отбелязвайки, че построяването на метрото е почнало на Макишко поле. Извършва се насипване на терена, където ще се построи хранилище на метрото. Ще се правят действия на 72 хектара повърхност. Изграждането на депото ще се осъществя от компанията Power China. Срокът за осъществяване на тази активност е 36 месеца. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР