Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин

...
Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин
Коментари Харесай

Фалшиви позвънявания от чужбина повишават сметките за мобилни разговори, предупреждава регулатор

Граждани се оплакват, че получавали по 30 позвънявания за половин час от непознати номера от разнообразни краища на света, оповестява Нова телевизия.Проверка демонстрира, че става дума за лъжлива скица посредством пропуснати повиквания от чужбина.

При връщане на позвъняване сметката на съответния клиент се задължава с към 7-8 лв. на минута.

Неда Койчева от Комисията за контролиране на известията показва, че е допустимо повикването да идва от номер, който наподобява от български мобилен оператор. Оказва се, че този номер е манипулиран и при връщане на позвъняването, клиентът още веднъж се свързва с далечна дестинация, при която е таксуван с тази висока сума.

Койчева изясни, че при отговарянето на такова повикване се включва автоматизирана система с гласово известие и до момента в който клиентът се ориентира минават минути, при които се генерира трафик. Като се върне такова повикване пък системите включат сигнал " свободно ", само че в този миг стартира таксуване.

Комисията поучава преди да се върне позвъняването да се ревизира номерът в интернет или да се направи информация с мобилния оператор. Не посочи по какъв начин се прави инспекцията в интернет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР