Граждани събират подписка против настаняването на Центъра по наркомании в

...
Граждани събират подписка против настаняването на Центъра по наркомании в
Коментари Харесай

Банишорци готвят бунт срещу Център по наркомании в близост

Граждани събират подписка срещу настаняването на Центъра по наркомании наоколо до детски градини, учебни заведения и детски площадки.

Инициативата е част от гражданския отпор за преместването на Центъра по наркомании. Една от опциите е той да бъде изместен в постройката на Националния център по заразни и паразитни заболявания на бул. " Столетов ". За да не се случи това и с цел да няма недоволни жители от други квартали, е стартирана интернет петиция. " Целта на петицията е да: Центъра по наркомании да не нито в " Банишора ", нито в който и да било различен квартал в непосредствена непосредственост до учебни заведения, детски градини и детски площадки ", се показва в текста.

В нея се показва още, че самото съществуване на Център по наркомании е значимо за лекуването на подвластни. Изтъква се обаче, че не може лекуването да става наоколо до децата.

" Не му е мястото до детските площадки и образователни заведения - тъй като площадките се трансформират в места за сбирки на към момента лекуващи се хора, които не постоянно са съответни и постоянно се намират под наркотично влияние на препаратите; учебните заведения се трансформират в спомагателен терен за разпространение на дрога от заинтригуваните лица, които постоянно се навъртат около лекуващи се. Няма да треперим за децата си, които до скоро умерено се разхождаха сами в квартала, няма да се опасяваме от похищения върху собствеността ни и да събираме спринцовки от тревните площи. Има задоволително индустриални зони и здания, в които да ги настанят, без да нарушават спокойствието ", се показва още в страницата на петицията.

Адресът на петицията е: https://www.peticiq.com/c/8185413/MJJ7GG

След като news.bg откри в квартал " Банишора " разлепени по блокове и градинки апел за отпор против вероятно пренасяне, попитахме и жители на квартала какво е мнението им. Анкетата демонстрира тотално отрицание за настаняването на Центъра по наркомании в постройката на Националния център по заразни и паразитни заболявания или по този начин нар. Вирусология на Българска академия на науките.

Сградата на най-старата научно-практическа лаборатория за проучване на вирусните закани не се изключва от листата с вероятните места, където центъра да бъде изместен от Министерство на здравеопазването, защото разполага с нужните изолирани входове и изходи, които се поддържат за лабораторните потребности там.

Ето какво декларират част от живущите в столичния квартал " Банишора ":

Пламен Въгленов: Живея в " Банишора ". Децата ми всеки ден си играят в градинката до Вирусологията и аз съм срещу това да стане Център за наркомания.

Стефка Ковачева: Тук пребивавам от 50 години в " Банишора ". Кварталът е доста прелестен, доста е добър. Има доста детски заведения и мисля, че това не е подобаващото място, въпреки че става дума за лекуване. Не желая тук да се реалокира Центъра за наркомании. Трябва да е по-безлюдно място, на чист въздух, с цел да може лекуването им да се организира както би трябвало. Тук в обитаемо място, има детска градина, учебно заведение, не мисля, че е удачно.

Мирослава Димитрова: Живея в кв. " Банишора " от седем години. Не съм съгласна с преместването на този център по наркомании и зависимости в нашия квартал. В непосредственост има доста учебни заведения. Има няколко градинки, в които децата ни живеят и се разхождат. Ние там живеем, когато са ни дребни децата, ние ги разхождаме непрестанно в тези градинки. Точно до Института по вирусология. Не сме съгласни да се реалокира този център.

Радослава Маврова: Идеята за преместване на Центъра по наркомании в квартала по никакъв начин не ми подхожда. С две дребни деца съм. Центърът се намира до самата детска площадка, т.е. концепцията наркоманите да съжителстват с децата ми е неуместна за мен. Не считам, че има крепко мислещ човек, който да е склонен с това. Трябва да се откри по-адекватно решение - къде да бъде изместен този център. Не в квартала,не наоколо до детската градина. Научих за това от разлепени бележки в квартала и преди време гледах репортаж, в който се споделяше, че се търси място, къде да бъде изместен, само че по този начин и не дадоха съответен отговор, къде ще бъде ситуиран центъра. Там, където е в този момент - хората също недоволстват и са срещу него. До момента няма ясна визия къде ще бъде комплициран центъра. Дали ще бъде тук за момента е единствено слух - само че даже и като слух за нас и за всички в квартала не е добре.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР