Граждани протестират срещу строеж на къщи за гости и СПА

...
Граждани протестират срещу строеж на къщи за гости и СПА
Коментари Харесай

Граждани протестират срещу строеж на къщи за гости и СПА център в Рупите

Граждани стачкуват против градеж на къщи за посетители и СПА център в Рупите. Местността е предпазена зона, само че вложителите желаят да построят 11 къщи за посетители.

"Инвестиционното желание се намира в действителност в местността Рупите, само че тя е голяма като повърхност. То се намира наоколо до изворите на към 300 метра и граничи с една от оградите на комплекса на Ванг. Имаме безусловно всички разрешителни. Има информация, че първо се копаят гьоловете - няма нищо с гьоловете, те са си там, хората си се къпят... Това са си частни терени, които всеки един жител на следващия ден като желае да прави някакво капиталово желание, той е задължен да си го съгласува с община, в тази ситуация - ние с община Петрич ", разяснява пред Българска национална телевизия вложителят Валентин Парапунов.

Строежът провокира публичното неодобрение и жителите настояват, че ще бъде построен противозаконен спа комплекс, а минералните извори - гьолове, ще изчезнат.

"Проблемът е, че обществеността не е осведомена, няма бистрота на процедурата, на капиталовите планове и съгласно нас е застрашено съществуването на това място и въобще запазването на екосистемата и бъдещето на района, сподели една от недоволните гражданки. Казва ни се, че всички процедури са спазени, че ще се построят 11 двуетажни къщички, само че ние знаем какъв е дебитът на концесията, знаем какъв брой са ползвателите с контракти - по пътя на логиката дебитът няма да е задоволителен, с цел да се обезпечи вода. Това значи, че свободният разлив ще се понижи, естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги, птици ", разясняват пред БТВ протестиращи.

"Възложителят е съгласувал подробния организационен проект с безусловно всички страни инстанции, тъй че ние тук сме сложени към този момент пред приключен факт. Това е частен парцел, не мога да спра строителство в частен парцел, което е минало безусловно всички съгласувания ", изяснява основния проектант на Петрич Владимир Митрев. Според него, хората ще могат да се лекуват, тъй като в общинските парцели не се планува застрояване, а градежът няма да е върху изворите,

Адвокатът на вложителя Иво Стефанов добавя, че не се строи върху така наречен гьолове. Той счита, че сега лековитата вода не се употребява вярно, а просто се оттича в река Струма. Със своя план, клиентът му ще оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за посетители.

Кметът на Рупите Георги Атанасов разяснява, че няма писмена или джука тъжба, а жителите изясняват, че са в незнание за инвеститорския интерес, деклариран преди две години. Става ясно чак когато парцелът е ограден.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР